728 x 90

Тест за способност за шофиране на хора над 70 години на всеки 5 години в ЕС!

  Хората на 70 или повече години трябва да преминават проверка за годност за шофиране на всеки пет години. Европейската комисия планира това в новата си директива за шофьорските книжки. Възрастните хора всъщност са доста безопасни участници в движението. Както съобщава Федералната статистическа служба, хората на възраст най-малко 65 години са участвали в 14,5 процента от

  Хората на 70 или повече години трябва да преминават проверка за годност за шофиране на всеки пет години. Европейската комисия планира това в новата си директива за шофьорските книжки.

  Възрастните хора всъщност са доста безопасни участници в движението. Както съобщава Федералната статистическа служба, хората на възраст най-малко 65 години са участвали в 14,5 процента от всички пътнотранспортни произшествия през 2021 г. Тази възрастова група представлява 22,1 процента от общото население по това време. Когато се класифицира обаче, трябва да се вземе предвид, че по-възрастните хора вече не шофират редовно до работа и следователно е по-малко вероятно да се намират на пътя, отколкото по-младите. В напреднала възраст използването на индивидуални транспортни средства като автомобили или велосипеди съответно намалява. Съществуват обаче и показатели, според които по-възрастните хора представляват по-висок риск в пътното движение от по-младите. Ако хора над 65-годишна възраст участват в катастрофа, те са виновни в 68,2 процента от скучаите. За хората на възраст над 75 години този процент се увеличава до 75,9. В допълнение, възрастните граждани статистически имат значително по-висок риск от нараняване или смърт при пътнотранспортно произшествие.

  Методи за справяне с проблема

  Предложението за възрастните хора предвижда изключение. Хората, които са навършили 70 години, трябва да доказват, че са годни да шофират на всеки пет години или дори на по-кратки интервали. Европейската комисия планира медицински прегледи за проверка на физическото и психическото здраве, както и опреснителни курсове. Страните членки обаче трябва да могат сами да определят как точно изглеждат тези проверки. Очаква се тези мерки скоро да засегнат целия ЕС, тъй като в момента някои страни вече са въвели такива ограничения, други пък тепърва им предстои.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт