728 x 90

Bridgestone разработва хиперефективна гума специално за концепта Mercedes EQXX

Bridgestone проектира гуми Turanza Eco по поръчка, които съчетават нейната патентована технология ENLITEN за намаляване на съпротивлението и теглото на гумите с до 20%.

Bridgestone е избра на от Mercedes-Benz AG за партньор в разработката на гуми за технологичната програма Mercedes-Benz Vision EQXX. Футуристичното електрическо превозно средство (EV) е отговорът на производителя на автомобили да направи електромобилите по-ефективни и да увеличи електрическия обхват до ново ниво. Инженерите на Bridgestone си сътрудничиха с Mercedes-Benz, за да създадат специално проектирани гуми, които допринесоха за повишаване на ефективността на автомобила и по този начин за пробег до 1000 км в реалния свят – от Зинделфинген, Германия до Касис, Франция – с едно зареждане.

Изключително ниско съпротивление при търкаляне и оптимизиран дизайн за EV, който осигурява невероятен пробег в реалния свят

Bridgestone проектира гуми Turanza Eco по поръчка, които съчетават нейната патентована технология ENLITEN за намаляване на съпротивлението и теглото на гумите с до 20%, в комбинация със собствената ologic технология – предназначена да подобри обхвата на батерията с помощта на по-голям диаметър на гумата, за намаляване на съпротивлението при търкаляне и по-стеснена ширина на гумата, за намаляване на аеродинамичното съпротивление.

В сътрудничество с отдела по аеродинамика на Mercedes-Benz, гумата се предлага и с оптимизирани страници и дизайн на зоната на бордовете, които съответстват на капаците, монтирани на 20-инчовите, ковани магнезиеви джанти, подобрявайки значително аеродинамиката на гумата.

Виртуална разработка на гуми

Гумите са разработени с помощта на виртуалното моделиране и симулиране на гуми на Bridgestone, коeто позволява създаване и тестване на дигитална версия на гума в процес на разработка. Използването на тази технология означава, че времето за разработка е съкратено значително.

Bridgestone използва виртуалната среда за голяма част от процеса на разработка, позволявайки да се предвиди как гумата ще се представя при различни условия, преди да я изгради физически. Повишената гъвкавост, предлагана от виртуалната разработка на гуми, позволява на Bridgestone да тества много повече варианти на дадена гума, благодарение на скоростта, с която може да се извърши модификацията на дигитален близнак на гумата и незабавното ѝ тестване. Освен това, тази виртуална разработка на гуми носи множество ползи за околната среда, тъй като се намаляват както използването на природни ресурси, така и емисиите на отработени газове, благодарение на по-малкия брой прототипи, които трябва да бъдат произведени и тествани.

Прочети още:
Избор на летни гуми: Какво трябва да знаете

Успешна съвместна разработка

Сътрудничеството по този проект поставя основата за бъдещето на EV гумите и е подкрепено от споделена визия за EV-готовност между компаниите.

Емилио Тиберио, COO & CTO в Bridgestone EMIA, коментира темата: „Като част от нашия ангажимент да помогнем за формирането на устойчиво бъдеще на мобилността, Bridgestone се гордее, че съвместно със своя дългосрочен партньор разработихме правилните гуми за толкова иновативен проект. Mercedes-Benz VISION EQXX е проект, който е напълно съобразен с нашите собствени EV амбиции и цели, особено след като инвестираме, за да направим електрическата мобилност по-ефективна и достъпна чрез напълно интегриран подход. Това включва пионерски първокласни гуми и технологии за гуми, които могат да се справят с най-големите предизвикателства за електромобилите. Това е особено вярно, тъй като инвестираме сериозно в разработването на гуми за електромобили – понастоящем разпределяме над 30% от ресурсите си за научноизследователска и развойна дейност – и подобряваме нашите технологии през 2022 г.”

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт