728 x 90

EQ моделите на Mercedes: Къде ще ги произвеждат?

Mercedes реорганизира глобалната си мрежа от заводи, за поеме новите позиции в продуктовото портфолио на марката с фокус върху луксозните електрически автомобили. Ще покажем кой модел къде се произвежда. Mercedes възнамерява до 2030 г. да преориентира цялото си портфолио към електрическа мобилност. Подготвяйки се за това, автомобилният производител пренастройва своята международна производствена мрежа. Бъдещата продуктова

Mercedes реорганизира глобалната си мрежа от заводи, за поеме новите позиции в продуктовото портфолио на марката с фокус върху луксозните електрически автомобили. Ще покажем кой модел къде се произвежда.

Mercedes възнамерява до 2030 г. да преориентира цялото си портфолио към електрическа мобилност. Подготвяйки се за това, автомобилният производител пренастройва своята международна производствена мрежа. Бъдещата продуктова гама ще се фокусира върху три категории: Top End Luxury, Core Luxury и Entry Luxury. В рамките на стратегията на Mercedes „само електрически“, заводите в Зинделфинген, Бремен, Ращат и Кечкемет ще започнат да произвеждат новите модели от средата на десетилетието.

Зинделфинген е водещият завод в луксозния сегмент от най-висок клас (Top End Luxury ) и от 2025 г. ще произвежда модели на електрическата платформа AMG.EA. Заводите на Mercedes в Бремен и Кечкемет в бъдеще ще бъдат профилирани за електрическата платформа MB.EA в Европа. Предприятията в Ращат и Кечкемет ще произвеждат от 2024 г. препозиционираните модели върху платформата MMA. Повече от два милиарда евро ще бъдат инвестирани в европейските производствени обекти до 2026 г.

Зинделфинген

Производството на EQS започна още през 2021 г. във Фабрика 56 в Зинделфинген, където моделите от S-класата се монтират напълно гъвкаво на същата поточна линия. Заводът в Зинделфинген отговаря и за крайния монтаж на E-класата като седан, комби и All-Terrain, на CLS и семейството AMG GT. Скоро в Зинделфинген ще започне да се произвежда и GLC. От 2025 г. тук ще слизат от конвейера и моделите върху новата платформа AMG.EA.

Бремен

От няколко месеца в Бремен се произвежда EQE. Още през май 2019 г. в текущото серийно производство беше интегриран EQC. В допълнение към двата напълно електрически модела от поточните линии в Бремен слизат C-класата като седан, комби, купе и кабриолет, E-класата като купе и кабриолет, GLC, както и GLC Coupé и AMG SL. От средата на десетилетието в производството ще бъде интегриран модел на платформата MB.EA.

Прочети още:
Рекорд: Porsche Taycan Turbo S е най-бързият сериен електромобил на Нюрбургринг

Ращат

Заводът в Ращат произвежда EQA от 2021 г. Също тук се сглобяват и модели от A-класата, B-класата и GLA с двигатели с вътрешно горене и plug-in хибриди. От 2024 г. трябва да започне производството на нови модели, базирани на платформата MMA. В сегмента Entry Luxury компанията ще намали броя на вариантите на каросерията от седем на четири.

Кечкемет

Компактният SUV модел EQB беше пуснат в производство в унгарския завод в Кечкемет през 2021 г. Моделът допълва гамата, състояща се от CLA Coupé и CLA Shooting Brake, както и A-класата с нейните конвенционални, plug-in хибридни и AMG версии. От 2024 г. нови модели, базирани върху платформата MMA, и модел на платформата MB.EA, ще слизат от производствената линия в Кечкемет.

Пекин

Mercedes произвежда автомобили за китайския пазар в съвместно предприятие в Пекин от 2005 г. Производството на EQC за местни клиенти започна през 2019 г., а на EQE – преди няколко седмици. От 2021 г. EQA и EQB също се монтират на местно ниво. C-класата (версия с дълга база), E-класата (с дълга база), A-класата (с дълга база), GLA, GLB, GLC (с дълга база) и AMG A 35 L също са част от продуктовия асортимент на съвместното предприятие.

Тъскалуса 

Американският завод в Тъскалуса скоро ще започне производството на EQS SUV, като по-късно през 2022 г. ще последва EQE SUV. И двата електромобила ще се сглобяват на една и съща линия заедно с SUV моделите с конвенционално задвижване. Днес от конвейерите в Тъскалуса слизат GLE, GLE Coupé и GLS.

Акумулаторите за електрическите автомобили Mercedes EQ се доставят от глобална мрежа за производство на батерии с фабрики на три континента. Нейни предприятия могат да бъдат открити в Каменц (Саксония), в Пекин, в Банкок, в Явор (Полша), в Унтертюркхайм и в окръг Биб (САЩ). Още една фабрика за батерии е планирана за комплекса в Зинделфинген.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *