728 x 90

Седемдесет и пет години спортни автомобили Porsche

През 1948 г. Фери Порше реализира мечтата си за спортен автомобил: Заедно с екипа си създава Porsche 356 „№1“ Roadster. Той бележи раждането на легендарна марка и полага началото на образцова история науспеха – легендата за Porsche. Производителят на спортни автомобили ще отбележи своята 75-та годишнина през 2023 г. с чествания в цял свят и

През 1948 г. Фери Порше реализира мечтата си за спортен автомобил: Заедно с екипа си създава Porsche 356 „№1“ Roadster. Той бележи раждането на легендарна марка и полага началото на образцова история на
успеха – легендата за Porsche. Производителят на спортни автомобили ще отбележи своята 75-та годишнина през 2023 г. с чествания в цял свят и с Porsche Vision 357.

„75 години Porsche означават новаторски дух, страст и мечти.“

„Ние празнуваме заедно с хора, които се вдъхновяват от мечтите“, казва Оливър Блуме, председател на Изпълнителния борд на Porsche AG. Честванията започват със специалната изложба „Движени от мечтите. 75 години спортни автомобили Porsche“, която отваря на 27 януари в „DRIVE Volkswagen Group Forum“ в Берлин и ще продължи до 10 септември 2023 г. Посетителите ще имат възможност да се потопят във визионерството и начинанията в историята на успеха на Porsche и да запишат собствените си мечти и ценности, използвайки цифров модул. „Движени от мечтите“ определя същността на марката. Този девиз отразява и подхода, с който хората зад Porsche работят всеки ден, за да изпълнят мечтите на клиентите по целия свят. „Гордеем се с нашето наследство. То е основата за едно успешно бъдеще. Ние свързваме нашето наследство с иновации и прогрес – и непрекъснато добавяме изключителни нови моменти към уникалната история на Porsche“, обяснява Блуме.

Поглед към бъдещето с мисъл за миналото

Поглед назад към концептуалното пътуване към бъдещето Porsche Vision 357 – в чест на 356 – е отличен пример за това и може да се види за първи път в Берлин. С него екипът на Style Porsche пренася монолитния дизайн в настоящето и демонстрира възможни въплъщения на философията на дизайна в бъдеще: Ярък пример е последователното подобряване на светлинния подпис, едновременно прогресивен и визионерски в начина, по който сочи към бъдещето. Основната концепция отразява взаимодействието между традицията и иновациите: Как би изглеждала мечтата на Фери Порше за спортен автомобил днес? „С Porsche Vision 357 създадохме много специален подарък за рождения ден. Той подчертава значението на гените в нашия дизайн, базиран на 356“, казва Михаел Мауер, вицепрезидент на Style Porsche. „Изследването е опит за съгласувано съчетаване на минало, настояще и бъдеще. Пропорциите напомнят на историческия модел, докато детайлите визуализират поглед към бъдещето.“ Създаден върху платформата на 718 Cayman GT4 RS с 368 kW (500 к.с.), Porsche Vision 357 представлява изключителен спортен автомобил.

Дизайн, неподвластен на времето

Дизайнът е основен компонент в легендата за Porsche още от самото начало. Визионерските проучвания и концептуалните автомобили формират основата за разпознаваем и иновативен дизайн. „Творческият подход в мисълта за бъдещето е една от основните отговорности на Style Porsche. Концептуалните изследвания са набор от идеи, от който черпи дизайнът на утрешния ден“, казва Мауер. „Ние сме постоянно на концептуално пътешествие в бъдещето на мобилността. Отново и отново историята на марката служи за източник на
вдъхновение. Да погледнем назад към нашата традиция с мисълта за бъдещ концептуален автомобил не е толкова парадоксално, колкото изглежда. Творческата свобода също е важна: Тук могат да се появят ценни идеи, които ни помагат да си представим нашата последователна философия на дизайна в иновативни нови посоки.“

Допълнителни акценти по света

Porsche продължава юбилейните си тържества извън Щутгарт на Retro Classics. Водещото търговско изложение за класическа автомобилна култура се провежда от 23 до 26 февруари. На 9 юни музеят на Porsche в Щутгарт- Цуфенхаузен ще открие обширна специална изложба. На 10 и 11 юни Porsche Германия ще отбележи годишнината на Фестивала на мечтите на Хохенхаймринг. В Центъра за преживявания на Porsche производителят на спортни автомобили ще представи историята, настоящето и бъдещето на марката. Ще има изложби на автомобили, „разговори за мечтите“, изпълнения на живо, различни тематични събития и множество допълнителни акценти и вълнуващи преживявания за любителите на Porsche, членовете на клуба на Porsche, автомобилните общности, феновете и клиентите от всички възрасти. По-младите посетители ще се забавляват в зоната „Детски свят“. „Фестивалът на мечтите” предлага и опции за нощувка със специално обозначена зона „ван“. Моторните спортове ще играят важна роля: В допълнение към предаването на живо на 24-те часа на Льо Ман, ще присъстват също Porsche Carrera Cup Deutschland, Porsche Carrera Cup Benelux и ADAC GT Masters.

Роудшоу и изложби по целия свят

Историята на успеха на „75 години спортни автомобили Porsche“ ще бъде отбелязана и в автомобилния музей Питърсън в Лос Анджелис, на най-високо разположената автомобилна изложба в света на Гросглокнер и в швейцарския Музей на транспорта в Люцерн. Освен това изложбените експонати от „Движени от мечтите“ ще посетят над 60 дестинации в Европа и САЩ с „Камион на наследството“, специално проектиран за юбилейната година. Заключителното събитие от провежданите в цял свят дейности е автомобилният фестивал „Rennsport Reunion“ в Калифорния от 28 септември до 1 октомври.

Шестдесет години на 911 и 100 години на Льо Ман

Има и още две големи годишнини, които ще бъдат отбелязани в юбилейната 75-та година на спортните автомобили Porsche: 60 години на 911 и 100 години на 24-те часа на Льо Ман. Още от представянето си на Международния автомобилен салон (IAA) през септември 1963 г., 911 изумява, а със своя емблематичен дизайн и несравнимо изживяване при шофиране, той е заел трайно място в колективната памет на феновете на спортните автомобили в цял свят. Организаторите на най-известното състезание за издръжливост в света също имат основание да празнуват: На 10 и 11 юни те ще отбележат стогодишнината от 24-те часа на Льо Ман в Сарт. Всеки производител на спортни автомобили мечтае за успех на пистата на 24-те часа на Льо Ман, а Porsche има особено тясна връзка с френската класика за издръжливост: Марката е най-успешната на Льо Ман, както и единственият участник с присъствие в 24-часовото състезание без прекъсване от 1951 г. насам. През това време компанията е натрупала 110 победи в класа и 19 крайни победи.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт