728 x 90

Перес спечели пета победа във Формула 1

    Мексиканецът завърши на пет секунди пред Макс Верстапен в Гран при на Саудитска Арабия Серхио Перес (Red Bull) спечели пета победа във Формула 1, но остана на крачка от първото място в световния шампионат, след като Макс Верстапен (Red Bull) записа най-бързата обиколка в самия край на състезанието. Успехът на мексиканеца в Саудитска Арабия дойде

    Мексиканецът завърши на пет секунди пред Макс Верстапен в Гран при на Саудитска Арабия

    Серхио Перес (Red Bull) спечели пета победа във Формула 1, но остана на крачка от първото място в световния шампионат, след като Макс Верстапен (Red Bull) записа най-бързата обиколка в самия край на състезанието. Успехът на мексиканеца в Саудитска Арабия дойде лесно, въпреки че Фернандо Алонсо (Aston Martin) го изпревари на старта, а в 18-ата обиколка автомобилът за сигурност анулира преднината му в челото.

    Верстапен също стигна с огромна лекота до втората позиция, но и повредата на Ланс Строл (Aston Martin) му помогна да си пробие път напред. Именно заради отпадането на канадеца на пистата излезе автомобил за сигурност, който провали стратегията на Ferrari и даде шанс на Верстапен за безплатен бокс.

    Преди рестарта световният шампион се движеше пети, но в 23-ата обиколка изпревари Джордж Ръсел (Mercedes) за четвъртото място, а в 25-ата с лекота прескочи и Алонсо. От този момент нататък започна скритата битка между двамата пилоти на Red Bull, които трябваше да бъдат озаптявани от състезателните си инженери, за да не рискуват двойната победа на австрийския тим.

    На моменти Верстапен въобще не слушаше Джанпиеро Ламбиазе и зададеното от състезателния инженер темпо и въпреки че рапортува за нетипични вибрации в автомобила, даде пълната газ на финала. Целта на нидерландеца бе да вземе бонус точката от най-бързата обиколка, която в крайна сметка го остави на върха в световния шампионат.

    Фернандо Алонсо оглави колоната при загасването на червените светлини и три обиколки парираше атаките на Перес. В четвъртия тур обаче испанецът развя белия флаг, а малко преди това дойде и информацията, че е наказан с пет секунди заради неправилно позициониран автомобил на старта.

    Алонсо изтърпя санкцията по време на автомобила за сигурност и не загуби позиции, но в последствие се появиха съмнения, че екипът на Aston Martin е действал в разрез с правилника. Това бе и причината Алонсо да даде пълната газ в края на състезанието, за да отвори над 5 секунди преднина спрямо четвъртия Ръсел и да компенсира евентуалното ново наказание. 

    И когато всички поздравяваха Алонсо за стотния му подиум във Формула 1, дойде новината, че рейс контролът добавя десет, а не пет секунди към неговия резултат, тъй като един от механиците на Aston Martin е докоснал автомобила преди изтичането на петте наказателни секунди в бокса. Тази корекция прати Ръсел на трета позиция, а Алонсо остана четвърти пред Люис Хамилтън (Mercedes).

    Седемкратният световен шампион стартира с твърдите гуми, след което мина към медиум, но алтернативната стратегия се оказа достатъчна единствено за петото място. Зад него двамата пилоти на Ferrari бяха най-големите губещи от появата на сейфти кара, тъй като броени минути преди това бяха минали през бокса. Карлос Сайнц остана шести, а Шарл Льоклер си проби път до седмото място, въпреки че стартира дванайсети.

    Alpine вкара и двамата си състезатели в челната десетка, като осмият Естебан Окон завърши на две секунди пред Пиер Гасли. В зоната на точките влезе и Кевин Магнсуен (HaasF1), който само четири обиколки преди края изпревари Юки Тсунода (AlphaTauri).

    Следващият кръг от Формула 1 е след две седмици в Австралия.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт