728 x 90

„Кола на годината 2024“: Имаме победители!

  На тържествена церемония в хотел „Метрополитън“ в София бяха обявени победителите от конкурса на Прес-автоклуб България Тази година конкурсът „Кола на годината“ е с променен регламент – сега кандидатите се групират в само три категории – една обща („Кола на годината“) и две специализирани („Електромобил“ и „Премиум автомобил“). Всеки от претендентите може да участва в

  На тържествена церемония в хотел „Метрополитън“ в София бяха обявени победителите от конкурса на Прес-автоклуб България

  Тази година конкурсът „Кола на годината“ е с променен регламент – сега кандидатите се групират в само три категории – една обща („Кола на годината“) и две специализирани („Електромобил“ и „Премиум автомобил“). Всеки от претендентите може да участва в повече от една група.

  В първия етап от конкурса от общо 59 предложения автомобилните журналисти от Прес-автоклуб България излъчиха три групи от по пет автомобила, които участваха по-нататък във финалната фаза на състезанието. След тестово шофиране на претендентите членовете на журито ги оцениха по критериите дизайн, задвижване, функционалност, пътно поведение и комфорт, безопасност/системи за сигурност и цена/предлагане.

  В категорията „Премиум автомобил“ на финала се състезаваха BMW XM, BMW Серия 5, Mercedes E-класа, VW Touareg и Volvo EX30. Най-много точки и първа награда спечели новото поколение на BMW Серия 5.

  В групата на електрическите автомобили излъчените в първата фаза на конкурса финалисти бяха BMW i5, Hyundai Ioniq 6, Peugeot e3008, VW ID.7 и Volvo EX30. На първо място като „Електромобил на годината“ беше класиран Hyundai Ioniq 6.

  За голямата награда „Кола на годината“ и бронзовата статуетка спореха BMW Серия 5, Peugeot 3008, Skoda Superb, VW Amarok и Volvo EX30. Благодарение на добрите си оценки по всички критерии в конкурса и съвсем умерената за автомобил от този клас цена с приза „Кола на годината 2024“ се увенча дебютиралото наскоро четвърто поколение на Skoda Superb.

  Конкурсът „Кола на годината“ на Прес-автоклуб България беше осъществен със съдействието на компанията УниКредит Лизинг – основен партньор на събитието, Лазурит 94 АД (официален вносител на Glasurit, един от най-големите производители на автомобилни бои и лакове в света) и веригата бензиностанции OMV България, която традиционно подкрепя проявите на Прес-автоклуба. Повишеният градус в очакване на наградите срещна приятната прохлада на изворна вода „Ледина“.


  Снимки: Тони Тончев

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт