728 x 90

Представиха Škoda Superb IV в София

Еуратек ООД, официален вносител на Škoda за България, представи в София четвъртото поколение на флагмана Superb. Новият Superb е още по-голям от своя предшественик, въпреки че широчината и междуосието остават непроменени. За лифтбека Skoda обявява увеличение на дължината с 43 мм до 4,91 м. Височината на чешкия модел е нараснала с дванайсет милиметра до 1,48

Еуратек ООД, официален вносител на Škoda за България, представи в София четвъртото поколение на флагмана Superb.

Новият Superb е още по-голям от своя предшественик, въпреки че широчината и междуосието остават непроменени. За лифтбека Skoda обявява увеличение на дължината с 43 мм до 4,91 м. Височината на чешкия модел е нараснала с дванайсет милиметра до 1,48 м, предлагайки повече място за главите на пътниците и на двата реда седалки. Обемът на багажника е увеличен с 20 литра до 690 л. В техническо отношение матричните LED светлини и адаптивното окачване DCC Plus са новите предложения за модела.

Skoda Superb с нововъведения в интериора

В интериора воланът, комбинираният контролен дисплей, арматурното табло и декоративните облицовки са оптимизирани; скоростният лост е разположен на кормилната колона. Изчистената централна конзола създава допълнително пространство за предния пътник.

Новият head-up дисплей, който допълва 10,25-инчовия Virtual Cockpit, и свободно стоящият 13-инчов централен инфо-развлекателен екран характеризират интериора. За първи път се появяват и Skoda Smart Dials – въртящи и натискащи се бутони, които съчетават тактилни и цифрови елементи.

Какво могат Smart Dials

Под дисплея на инфотейнмънт системата се намират три въртящи се бутона с 32-милиметрови цифрови дисплеи, които осигуряват бърз достъп до различни функции на автомобила – в зависимост от нивото на оборудване. Външните „интелигентни бутони“ се използват за управление на температурата в кабината, отоплението и вентилацията на седалките. Централният интелигентен бутон управлява избрани функции, като например силата на звука на инфо-развлекателната система, нивата на вентилатора, насочването на вентилационните дюзи, климатика, режимите на шофиране и увеличаването на изображението на картата. Централният интелигентен бутон може да се конфигурира и се настройва през менюто на инфо-развлекателната система.


Масажни седалки и чадър

Други нови предложения са зарядната ниша Phone Box с мощност до 15 вата за индуктивно зареждане на смартфони, включително функция за охлаждане, както и до четири USB-C порта с мощност 45 вата и 15-ватов USB-C порт на огледалото за обратно виждане. В Superb вниманието привличат воланът с нов дизайн, арматурното табло, декоративните елементи и подобрените масажни седалки. Устойчивостта е отразена в екологичните материали за интериорния текстил и два популярни атрибута: чадъра във вратата на водача и стъргалката за лед. 

Новости за модела са и ролетното покривало с електрическо задвижване над багажното отделение в Superb Combi, централният подлакътник с интегриран държач за таблет между задните седалки и двойният джоб на гърба на предните седалки, който може да побере документи, списания или смартфон. Премиера за Superb е интегрираната фуния в капачката на резервоара за течност за миене на челното стъкло.


Skoda Superb и като лифтбек

Предишната серия 3V се продаваше от средата на 2015 г. и се произвеждаше във фабриката на Skoda в Квасини. Със смяната на поколенията се променя и мястото на производство. От есента на 2023 г. Superb слиза от поточната линия в завода в Братислава заедно с новия VW Passat. За разлика от Passat B9, който претърпя ново издание само като комби, Superb ще продължи да се предлага в два стила на каросерията – като лифтбек (триобемен, но с голям заден капак, включващ задното стъкло) и като комби. Новото поколение не е силно еволюирало. Моделът от средния клас все още се основава на модулната система за напречни двигатели на VW (MQB) и расте на размери подобно на Octavia.

Skoda придава нов облик на предната престилка с вертикални отвори за въздух, както и на оформената наново, сега осмоъгълна решетка, която е оградена от по-тесни фарове с LED технология. Погледът отстрани големите отвори за задните врати и издигащия се към задната колона долен ръб на прозорците, който характеризираше и досегашния модел. Подобно на предните светлини задните също са се присвили. Накрайниците на ауспуха вече не се виждат; от Skoda твърдят, че са подобрили аеродинамиката.

С бензиново, дизелово и plug-in хибридно задвижване

Skoda предлага четвъртото поколение на Superb за първи път с технология мек хибрид. В базовата бензинова версия 1.5 TSI със 150 к.с. четирицилиндров двигател работи заедно с ремъчно задвижван 48-волтов стартер-генератор и 48-волтова литиево-йонна батерия. В допълнение новият Superb се предлага в два варианта 2.0 TSI с нива на мощност 204 и 265 к.с. Най-мощният бензинов вариант, подобно на върховия 2,0-литров дизел със 193 к.с., има серийно двойно предаване. 2.0 TDI със 150 к.с. допълва гамата. Всички двигатели на Superb без изключение работят в съчетание със седемстепенна трансмисия с два съединителя (DSG). За plug-in хибридната версия на Superb Combi чехите обещават чисто електрически пробег от над 100 километра. 


Снимки: Skoda

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт