728 x 90

Обновиха Škoda Scala и Kamiq

Компактните чешки модели получават освежен външен вид, актуализирани двигатели, по-всеобхватни функции за безопасност В средата на жизнения цикъл на Scala и Kamiq хората от Škoda Auto обновяват своето успешно продавано компактно дуо. Преработените предни и задни брони, както и по-рязко очертаните основни светлини придават повече спортен привкус на Scala и допринасят за по-отчетливо SUV присъствие

Компактните чешки модели получават освежен външен вид, актуализирани двигатели, по-всеобхватни функции за безопасност

В средата на жизнения цикъл на Scala и Kamiq хората от Škoda Auto обновяват своето успешно продавано компактно дуо. Преработените предни и задни брони, както и по-рязко очертаните основни светлини придават повече спортен привкус на Scala и допринасят за по-отчетливо SUV присъствие на Kamiq. И двата модела се предлагат с освежен интериор, включващ избор на дизайн и нови, устойчиви материали. Три двигателя от настоящото поколение evo2 с мощност от 70 до 110 кВт, както и цялостно портфолио от функции за безопасност и системи за асистиране, завършват обновяването на моделите.

Клаус Целмер, председател на Борда на директорите на Škoda Auto, казва: „Полагаме основите, за да продължим историята на успеха на популярното дуо – хечбека Scala и градския SUV Kamiq Сега те са изцяло обновени с изискан дизайн, нови и устойчиви материали, оптимизирани двигатели и иновативни Simply Clever детайли. Обновените Scala и Kamiq са в съответствие с развиващите се нужди и очаквания на ежедневните изследователи по целия свят. “

Три нива на оборудване и шест варианта за интериора

И двата модела се предлагат с преработена решетка и – за първи път – опционални LED Matrix светлини. Отзад опционално електрическата пета врата на Scala и Kamiq вече включва и виртуален педал. Двата модела имат и различни, нови Simply Clever детайли. Със стандартния 8-инчов дигитален дисплей и 8-инчов дисплей на инфо-развлекателната система приборното табло в двата компактни модела вече е изцяло дигитално. Четири USB C порта с 45 вата мощност за зареждане и Phone Box с мощност 15 вата за безжично зареждане и охлаждане се предлагат като опция. Като част от обновлението, Škoda въвежда и нова структура на гамата с три нива на оборудване: Essence, Selection и Monte Carlo (червените автомобили в галерията) и шест избора на дизайн за интериора. Освен това за тапицерията и панелите на вратите са използвани устойчиви материали като рециклирани тъкани, коноп и кенаф.

Оптимизирани двигатели

Двата нови 1.0 TSI трицилиндрови двигателя от поколението evo2 на семейството двигатели EA211 вече са още по-ефективни благодарение на допълнителни хардуерни и софтуерни подобрения. Сред другите оптимизации, те включват променлив контрол на всмукателните и изпускателните клапани и турбокомпресори с променлива геометрия (VGT), както и инжектори с десет отвора за още по-хомогенна смес въздух-гориво. 1.5 TSI идва с оптимизирана система за деактивиране на цилиндрите ACT+. Трите двигателя осигуряват мощности, вариращи от 70 кВт (95 к.с.) до 110 кВт (150 к.с.).

Комплексно оборудване за повишена активна и пасивна безопасност

Škoda Scala и Kamiq са сред най-безопасните превозни средства в съответните си сегменти, благодарение на изключително устойчивите на усукване купета и многобройните асистиращи системи, присъщи на по-високите автомобилни класове, които са стандартни и за двата модела. Сред тях са, например, базираните на камера системи за асистиране на водача – Front Assist с наблюдение за наличието за пешеходци, Lane Assist и система за разпознаване на пътните знаци. Модернизираните версии на двата компактни модела вече разполагат и с Easy Light Assist, която автоматично включва и изключва късите светлини. От нивото на оборудване Selection нагоре функциите на борда включват също темпомат с ограничител на скоростта, система за следене на налягането в гумите (TPM+) и предни LED слетлини за мъгла.

Досега са продадени повече от 670 000 автомобила Scala и Kamiq

В Европа Škoda Scala и Škoda Kamiq са сред най-успешните модели в своите автомобилни сегменти от 2019 г. насам. До момента повече от 670 000 бройки от двата автомобила са слезли от производствената линия в централния завод на Škoda в Млада Болеслав. По-специално Kamiq завърши 2021, 2022 и 2023 г. като най-продавания SUV на Škoda, изпреварвайки Kodiaq и Karoq, и зае второ място по продажби след лидера на марката Octavia.

Снимки: Škoda

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт