Инспекция на Хемус: Платени са 84 млн. лв., изразходвани са около 1 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова инспектира трасето на участък 5 от магистрала Хемус при бъдещия пътен възел в близост до ловешкото село Крушуна. В проверката участваха заместник-министър Тодор Анастасов, арх. Иван Шишков – съветник на министъра, председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура инж. Апостол Минчев, областният управител на Ловеч инж.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова инспектира трасето на участък 5 от магистрала Хемус при бъдещия пътен възел в близост до ловешкото село Крушуна. В проверката участваха заместник-министър Тодор Анастасов, арх. Иван Шишков – съветник на министъра, председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура инж. Апостол Минчев, областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев и неговият заместник Милко Недялков.

За участъка от магистралата „Автомагистрали“ ЕАД са сключили договор за доставка на материали на стойност 97.8 млн. лв., от които 84 млн. лв. вече са платени авансово на фирмата доставчик. „Не разбираме защо са платени 84 млн. лв. за участъка преди година, след като досега реално са изразходвани около 1 млн. лв.“, каза министър Комитова.

„За отсечката има изготвен подробен устройствен план и разширен идеен проект, но няма проведени отчуждителни процедури. До започване на строителството ще се стигне след 1, 2 или 3 години, след като бъдат извършени необходимите процедури“, обясни регионалният министър.

Прочети още:
Петрохан все още е затворен, но вече се работи по възстановяване на движението

В отговор на въпрос от медии дали ще бъде спазен вече обявеният срок на завършване на цялата магистрала „Хемус“ – 2024 г., Виолета Комитова каза, че иска строежът да се случи, защото той е на целия български народ. Спазването на срока е възможно при мобилизация на работата и на всички фирми, с които „Автомагистрали“ ЕАД е сключила договори и е платила към тях авансово милиони.

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Апостол Минчев информира, че за участъци 4, 5 и 6 от магистралата има изготвени разширени идейни проекти, които са почти равносилни на технически проект. За следващите участъци – 7, 8 и 9, които са преди Търговище, в момента се извършва проектиране. Идейните проекти се очаква да бъдат приети около началото на следващата година.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget