728 x 90

Goodyear доставя гумите на 27 автомобила LMP2 в тазгодишния „24 ч. на Льо Ман“

24-те часа на Льо Ман е най-престижното състезание в календара на състезанията за издръжливост. Goodyear гледа напред и очаква състезанието като ексклузивен доставчик на гуми за 27 автомобила от LMP2. Goodyear проектира и произвежда състезателни гуми Eagle F1 SuperSport за категорията Le Mans Prototype 2, най-голямата в Le Mans. През 2022 г. се отбелязва 90-ото

24-те часа на Льо Ман е най-престижното състезание в календара на състезанията за издръжливост. Goodyear гледа напред и очаква състезанието като ексклузивен доставчик на гуми за 27 автомобила от LMP2.

Goodyear проектира и произвежда състезателни гуми Eagle F1 SuperSport за категорията Le Mans Prototype 2, най-голямата в Le Mans. През 2022 г. се отбелязва 90-ото провеждане на историческото събитие и състезанието този уикенд е третият кръг от сезона на Световния шампионат за издръжливост на FIA. В допълнение към 15 WEC автомобила, Goodyear ще достави и гуми за 12 LMP2 заявки от шампионати по целия свят, които се състезават в Льо Ман. Изключителното споразумение на Goodyear за доставка на категорията LMP2 означава, че тя работи в тясно сътрудничество с екипите по настройката и стратегията през сезона, включително желаните 24 часа на Льо Ман.

Миналия сезон победителите в LMP2 WRT завършиха 363 обиколки от 13,6-километровата писта, покривайки повече от 16 дистанции за Гран При Формула 1. Обиколките обикновено са по 11 обиколки всеки, а някои отбори минават четири пъти с един и същи комплект гуми или 600 километра. На Льо Ман през 2021 г. най-далечното изминато разстояние с комплект гуми на Goodyear беше 650 километра – това са повече от две състезателни дистанции за Гран При Формула 1, които обикновено изискват около шест комплекта гуми.

„Goodyear обича да се връща на Льо Ман всяка година“, казва Бен Краули, директор на Goodyear Motorsport. „Това е връхната точка в календара за състезания за издръжливост и също толкова важен за марката Goodyear. Докато състезанието продължава 24 часа, подготовката за предизвикателството на Льо Ман продължава цяла година, но това е това, което нашият отбор очаква с най-голямо нетърпение. Невероятната атмосфера и състезанията на събитието са това, което прави Льо Ман толкова специален.”

WRT води в класирането на LMP2 в Льо Ман

След два кръга от сезона на WEC, WRT води класирането със своите пилоти Рене Раст, Робин Фрийнс и Шон Гелаел. Триото се отправя към Льо Ман след победата на 6-те часа Спа-Франкоршамп през май. United Autosports, победител в първия кръг на Себринг, изостава само на шест точки в шампионата.

Представяме ви една гума за мокро време

Новото през този сезон, екипите на WEC LMP2 ще имат достъп до една мокра и суха гума от Goodyear. Това бележи отклонение от доставянето на „интермедия“ гума в миналото. Въпреки че тези гуми са били използвани досега през сезона на WEC, това ще бъде първият път, когато Goodyear представя тази стратегия с две гуми в Льо Ман. „Работихме усилено, за да разработим мокра гума с много по-голям работен диапазон“, обяснява Майк Макгрегър, мениджър на програмата за издръжливост на Goodyear. „Доволни сме от представянето на тази гума и сме уверени, че шофьорите ще се насладят на предизвикателството да се състезават с тази гума“.

„С въвеждането на гума с единична спецификация, нашите инженери проектираха гума, която може да издържи на екстремната жега на Бахрейн до престой през студените нощи в Льо Ман. Освен това, от гледна точка на устойчивостта, очакваме по-малко гуми да бъдат използвани по време на събитието.”

Преминаване към виртуални серии: изложба на киберспортни серии, отворена за фенове

Тази година Le Mans Virtual ще присъства в Le Mans Fan Village, предоставяйки на феновете усещане за предизвикателствата и напрежението на истинското състезание, което се провежда само на няколкостотин метра. Goodyear е официален партньор за гуми на шампионата по електронни спортове, който завърши сезона си с виртуалните 24 часа на Льо Ман през януари и включваше някои от най-бързите състезатели в света. Като доставчик на гуми както за състезанието в реалния свят, така и за виртуалната версия, иновациите на Goodyear се представят на нова публика по целия свят.

Графикът на Goodyear в Льо Ман

Докато подготовката за Льо Ман се провежда през цялата година, инженерите на Goodyear пристигнаха на пистата две седмици преди събитието. Тренировките и квалификациите за състезанието се провеждат в сряда и четвъртък. Екипът от инженери по поддръжка на пистите на Goodyear продължава да подкрепя екипите дори след като състезанието е започнало, като работи с екипи в пит-гаражите, за да съветва стратегията и да гарантира навременната доставка на гуми за гладко спиране в пит, през деня и нощта за 24 часа.

24-те часа на Льо Ман започват в 16:00 CEST в събота, 11 юни.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *