728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Една Fiesta за износ: Когато не оценят колата ти в България, тя се продава в Германия

Лично доскорошният добственик на колата Федя Монов разказа за AUTOCLUB.bg историята на продажбата на спортния хечбек.

Колкото и да е малък българският пазар на нови и употребявани автомобили, и тук понякога се намират наистина запазени и редки автомобили. Като тази чудесна Ford Fiesta XR2i от 1995 г.

Лично доскорошният добственик на колата Федя Монов разказа за AUTOCLUB.bg историята на продажбата на спортния хечбек. Както вече сте се досетили, колата е експортирана в Германия, тъй като тук така и не се намира достатъчно сериозен купувач.

Всичко започва през лятото на 2020 година, когато Федя решава да се раздели с напълно реставрираната кола. Пуска Fiesta-та в българските сайтове за употребявани автомобили, като получава няколко предложения за бартер и едно относително сериозно обаждане.

Скоро след това обаче, потенциалният купувач се отказва и сделката пропада. Федя пуска колата в Mobile.de – най-големият сайт за търговия с употребявани автомобили в Германия и Западна Европа. Очаквано или не, интересът е доста сериозен.

В обявата той прилага подробна галерия, както и подробно описание на английски език. Връзката с потенциалните клиенти става посредством електронно съобщение чрез Mobile.de, а после се пренася в приложението WhatsApp.

За кратко време с Федя се свързват хора от Германия, Швейцария и Дания. Първият по-сериозен купувач е 50-годишният Райнер от Нюрнберг. Следват дълги разговори, подробно описание на колата, много снимки, жива видео връзка. Райнер харесва колата и решава да я види на живо и да я купи.

Някъде през октомври, Райнер решава да дойде до България и да види спортната Fiesta на живо. Точно по това време обаче рестрикциите за пътуване в Германия се променят и в крайна сметка той се отказва от посещението си у нас.

Федя решава да му запази колата, дори и без да е получил капаро. Сваля я от Mobile.de и я оставя само в българските сайтове за продажба на употребявани коли. За изненада, точно това се оказва доста правилен ход.

Междувременно Федя получава сериозно обаждане от българин в Лондон, който трябва да изпрати братовчеди от Карлово да видят колата на живо и да я купят от негово име. Празничният период в края на декември на няколко пъти отменя срещата им, която остава за след Нова Година.

Тогава, отново, съдбата се намесва – човекът от Лондон се натъква на трудности с халето, в което държи колите си в България, и в крайна сметка сделката пропада. Отново.

Прочети още:
БГ пазар: Mercedes W124 за 1000 лева - какви изненади крие? (видео)

Така се стига до 5 януари тази година, когато Федя получава обаждане от България. Жена иска да види колата от името на свой семеен приятел от Германия, който видял обявата в българския сайт Mobile.bg

Следва среща с жената, която прави подробни снимки, получава пълната информация за машината и й прави тестово шофиране. След комуникация с клиента от Германия, той решава, че ще купи колата. Изпраща парите по банка и на практика сделката е готова.

Следва оформянето на документите. В КАТ Федя завежда колата за експорт, сваля я от отчет в България и оформя типов договор за продажба на немски език. Талоните са продупчени и спортната Fiesta е готова да потегли към новия си собственик в Германия.

За AUTOCLUB.bg Федя споделя, че немците са доста капризни клиенти. Необходимо е всички компоненти по колата – дори и маловажни като радиото – да са оригинални.

Федя изпраща и оригиналния комплект от 14-цолови джанти с колата, въпреки че в момента тя е на 16-ки. Причината е, че с по-големите джанти и гуми машината няма да мине немски технически преглед. Важно за новите собственици е наличието и на оригинални производствени табели по колата.

Така, след около половин година перипетии, тази чудесна Fiesta XR2i заминава към новия си собственик в Германия. Един напълно оригинален и автентичен автомобил (с изключение на екстериорния цвят), който е оценен далеч от България.

4 коментари

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

4 Коментари

 • Mariyan Mitev
  януари 12, 2021, 16:19

  Браво за труда, на тези които са се постарали така да изглежда! Ама четох, четох, така и не разбрах за колко я е продал! 😀

  Отговор
 • В
  януари 11, 2021, 22:16

  В кра

  Отговор
 • Съли Асанов
  януари 11, 2021, 07:32

  А защо никъде не се споменава Димитър Георгиев. Момчето което я направи в това състояние с много бесъни нощи и много труд и средства от който се лисаваше ??? Адмирации на ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ!!!

  Отговор
 • Пламен Димитров
  януари 10, 2021, 18:34

  Хубво щеше и да се спомене момчето Димитър Георгиев които я направи тая фиеста в това състояние с много труд и средства адмирации на Димитър

  Отговор