728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Мигащият зелен светофар в София няма да бъде спиран

През последните седмици в обществото се заформи дискусия относно мигащата зелена светлина на светофарите в София. Според някои наредби тя не е точно легална, но пък голяма част от хората са свикнали с нея и я намират за положително решение. След първоначалния анонс, че мигащият зелен светофар ще бъде спрян, изглежда, че решението е променено

През последните седмици в обществото се заформи дискусия относно мигащата зелена светлина на светофарите в София. Според някои наредби тя не е точно легална, но пък голяма част от хората са свикнали с нея и я намират за положително решение.

След първоначалния анонс, че мигащият зелен светофар ще бъде спрян, изглежда, че решението е променено отново. Това разбираме от публикация на Георги Валентинов Георгиев, председател на Столичния общински съвет, във Facebook.

Ето какво написа той:

„Мигащата зелена светлина на светофарите ще бъде запазена!

През 2016 г. мигащата зелена светлина на светофарите бе въведена от Столична община – иновация, която впоследствие бе възприета от други градове в страната. Данните ни показват, че така се намалява броя на ПТП-та. Затова от 2017 г. Столична община настоява за промяна в Наредбата на министерство на регионалното развитие, която да включи мигащото зелено като част от светофарните сигнализации.

В своя скорошна позиция МРРБ подчерта, че няма правно основание за въвеждането на мигаща зелена светлина, тъй като регламентацията не съществува нито в Закона за движение по пътищата, нито в Наредбата, уреждаща светлинните сигнали.

Прочети още:
Кампания събра над 18 000 гуми, излезли от употреба

В резултат на активната намеса на Столична община и след ясно изразената гражданска позиция по темата, МРРБ казаха, че ще променят наредбата си, така че мигащото зелено да бъде запазено в сигнализацията на светофарите.

Благодаря на всички транспортни експерти и на гражданите за създадения силен обществен натиск. Това е пътят към пътна безопасност и намаляване на риска от ПТП.“

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *