728 x 90

ФИА даде зелена светлина на руските пилоти

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем обяви, че свиква извънредна среща на Световния съвет по моторни спортове във връзка с войната в Украйна. Това бе пряка последица от позицията на МОК, че всички спортни федерации би трябвало да забранят на атлетите на Русия и Беларус да участват в международни състезания.  ФИА е член на МОК

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем обяви, че свиква извънредна среща на Световния съвет по моторни спортове във връзка с войната в Украйна. Това бе пряка последица от позицията на МОК, че всички спортни федерации би трябвало да забранят на атлетите на Русия и Беларус да участват в международни състезания. 

ФИА е член на МОК от 2012 г. и това автоматично провокира предположенията, че ще се съобрази с препоръката. Световният съвет обаче взе решение да не спира правата на състезателите от Русия и Беларус, а единствено да стопира провеждането на надпревари, санкционирани от ФИА, на територията на двете държави.

Пилотите от Русия и Беларус няма да имат право да се състезават с националния си флаг. Срещу името им ще стои логото на ФИА. Забранява се и брандинга на автомобили с цветовете на двете държави, което означава, че Haas F1 ще трябва да промени визията си.

Настоящите членове на ФИА от Русия и Беларус са временно отстранени от постовете си. Същевременно представители на двете държави няма да имат право да ползват безвъзмездните средства по програмите на Федерацията.

Решението на ФИА бе очаквано с огромен интерес в моторспорт средите най-вече заради Никита Мазепин. Руснакът ще може да изпълни своята програма с Haas F1, която се финансира от компанията за химически торове Uralkali. Въпросът е дали тя ще може да продължи да прави плащанията си към американския тим.

Прочети още:
Това е последният сезон на Себастиан Фетел във Формула 1

По-рано днес бившият пилот от Формула 1 Даниил Квят публикува съобщение в социалните медии, в което остро критикува случващото се в Украйна, но и изрази несъгласието си относно радикалната позиция на МОК.  

“Наистина се надявам за мирно решение на тази ситуация в Украйна и че отново ще живеем в мир. Дано замесените страни открият заедно вариант посредством уважителен диалог“, гласи статуса на Квят.

„С ужас виждам как две братски нации са в конфликт. Не искам военните действия и войните да влияят върху бъдещето на човечеството. Искам дъщеря ми и всички деца да се наслаждават на този прекрасен свят.“

„Искам също да обърна внимание на всички спортни федерации в света, включително и на МОК, че спортът трябва да остане встрани от политиката. Забраната за участие в световни състезания на руски атлети и тимове е несправедливо решение и е в противовес на това, на което трябва да ни учи спортът – единство и мир.“

„Кой друг, ако не ние, хората от спорта, ще помага за сплотяването на нациите в бъдеще?“

Квят ще може да кара в WEC тази година, но отборът, за който руснакът трябваше да се състезава – вероятно не. G-Drive на Роман Русинов трябва да е пряко засегнат от санкциите на ФИА, тъй като изключението за индивидуалните състезатели не се прилага за националните тимове. Въпросът е дали G-Drive влиза в определението на ФИА за национален тим.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *