Фарьорските острови отвориха тунел с кръгово кръстовище под вода

Проектът и инвестицията за подводния тунел са най-големите в историята на Фарьорските острови.

Докато в България се борим да закърпим кръпките от предишния ремонт, на Фарьорските острови бе открит път с кръгово движение изцяло под вода. Да, не се шегуваме.

Както съобщава BBC, след повече от три години строеж, обектът е във финална фаза на изпитания и трябва да бъде открит за обществено ползване съвсем скоро.

Подводните тунели свързват островите Стреймой и Ейстурой в мрежа с дължина от около 11 км. Тунелът ще бъде облекчение за жителите, като ще намали времето за пътуване между столицата Торсхавн и Рунавик от час и 14 минути на само 16 минути.

Най-ниската точка на тунелната мрежа е 187 метра под морското равнище. За да се гарантира безопасността на тези, които използват тунела, най-стръмният наклон е не повече от 5 процента, потвърдиха от компанията отговорна за изграждането.

Кръговото кръстовище в средата на мрежата ще съдържа произведения на изкуството на фарерския художник Трондур Патурсон. Арт инсталацията ще включва скулптури и светлинни ефекти.

Прочети още:
Български студенти изминаха 108 км. с 1 куб. метър водород

Тези, които използват тунелите, ще трябва да платят такса за изминат участък. Local.fo, уебсайт за новини от Фарьори, съобщава, че пътническите автомобили ще трябва да платят 75 датски крони (9,10 британски лири) в едната посока. Местните могат да се запишат на абонамент, което прави преминаването по-евтин.

Фарьорските острови, поредица от 18 островчета в Северния Атлантик, разположени по средата между Исландия и Норвегия, представляват автономна област на Дания. Проектът и инвестицията за подводния тунел са най-големите в историята на Фарьорските острови.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *