728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Планират екологични бонуси до 10 000 лв. за нов електромобил в България

Бонусът ще може да се използва за покупката на чисто нов автомобил като размерът му ще зависи от типа на задвижващата система на автомобила.

От доста години насам почти непрестанно говорим за наличието на различни инициативи в по-развитите европейски страни, които подпомагат покупката на по-екологични машини. Е, изглежда най-накрая подобно нещо се подготвя и в България.

По идея на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), която беше разкрита в рамките на онлайн пресконференция с журналисти, страната ни може да анонсира скрапинг схема, която ще подпомага бракуването на 15-годишни или по-стари превозни средства.

Грубите сметки показват, че по програмата ще могат да се включат над 70% от колите в България. Прагът от 15 години означава, че схемата покрива коли с емисионен стандарт от Euro 1 до Euro 4.

Става дума за екологичен финансов бонус при връщане на стара кола. Бонусът ще може да се използва за покупката на чисто нов автомобил като размерът му ще зависи от типа на задвижващата система на автомобила:

  • електромобил – 10 000 лв.
  • хибриди (нормални и PHEV) – 7500 лв.
  • ДВГ с категория Euro 6D – 5000 лв.

Засега всичко е на идейна фаза, като предстои планът да бъде предложен на правителството и обсъден. В проекта е заложен първоначален бюджет от 50 милиона лева, който би трябвало да покрие замяната на поне 10 000 стари превозни средства с фабрично нови коли.

Прочети още:
Hyundai загатна за серийния Ioniq 5 с ретро дизайн

От АПП изчисляват, че държавата ще получи приход от около 70 милиона лева, ако програмата заработи. Това ще стане благодарение на различните данъци и такси, които администрацията ще получи при регистрацията на планираните 10 000 коли.

Друг плюс на програмата е, че най-вероятно тя ще обхване предимно автомобили, които застояват. Опитът от Европа показва, че първо по такива програми се изкупуват машини, които са извън движение или много рядко биват използвани.

Друга от идеите на АПП е създаването на единен регистър на регистрираните автомобили. Това ще подпомогне проследяването на реалния пробег на автомобилите, както и тяхната сервизна история и историята на инцидентите.

От агенцията говорят и за по-задълбочен технически преглед за автомобили, които пристигат в България като внос от други пазари. Той ще наблегне на проверката за нивата на вредни емисии, които МПС-то изхвърля.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *