728 x 90

Новото BMW 4-Series Gran Coupe: огромни решетки и до 374 к.с.

При въвеждането на пазара на новото BMW 4-Series Gran Coupe през ноември 2021 година за първи път ще се предлагат и Performance автомобил от BMW M.

Второто поколение на BMW 4-Series Gran Coupe дебютира с вече позната външност, вдъхновена от последните поколения М3 и М4. Машината впечатлява с осезаемо повишена динамика на управлението, по-ярък дизайн с новия език на формите на марката, по-изискана премиум атмосфера в интериора и множество иновации при управлението и свързаността.

При въвеждането на пазара на новото BMW 4-Series Gran Coupe през ноември 2021 година за първи път ще се предлагат и Performance автомобил на BMW M GmbH, както и четири други варианти на модела. В рамките на гъвкавото производство в завода на BMW Group в Мюнхен те ще се сглобяват на една поточна линия с чисто електрическите BMW i4, както и моделите на BMW Серия 3 Седан и BMW Серия 3 Туринг.

Индивидуалният характер на новото 4-Series Gran Coupe се подчертава от неговия външен дизайн. С дължината си от 4783 мм, широчината от 1852 мм и височината от 1442 мм то се отличава с индивидуални пропорции, съчетани с динамично издължени линии на купе. В сравнение с предишния модел дължината е увеличена със 143 мм, широчината с 27 мм, а височината с 53 мм. Следата отпред е разширена с 50 до 1595 мм, а отзад с 29 до 1623 мм. Междуосието е удължено с 46 мм до 2856 мм.

Специфичната за модела концепция на каросерията осигурява гъвкаво използваем багажник и разточително предлагане на място отзад. Вместимостта на багажника е 470 литра, което означава, че директно използваемата вместимост на багажника е увеличена с 39 литра. При сгъване на серийно разделената в съотношение 40:20:40 облегалка на задната седалка вместимостта може да бъде увеличена до 1290 литра.

Новият модел ще се предлага и като Performance автомобил на върха на гамата от модели. Това е BMW M440i xDrive Gran Coupe, който се задвижва от редови шестцилиндров двигател с мощност 374 к.с. Под него стои BMW 430i Gran Coupe с нов четирицилиндров бензинов двигател с мощност 245 к.с., чиито емисии са допълнително оптимизирани от интегрирания в цилиндровата глава изпускателен колектор.

Прочети още:
Ford Ranger: Нов отвън и отвътре

Четирицилиндровият бензинов двигател на BMW 420i развива максимална мощност от 184 к.с. Моделите 420d и 420d xDrive пък се задвижват от четирицилиндров дизелов двигател с мощност 190 к.с. Очаква се допълване на гамата с още предложения в близките месеци.

Спортните характеристики на второто поколение на возилото се оптимизират от ниския център на тежестта и балансираното разпределение на масите между осите от почти 50:50. За високата пъргавина и прецизност на поведението на пътя допринасят и специфичните за модела греди на каросерията в предната част и в областта на задната ос. Активното управление на въздушните клапи, включващо горни и долни клапи, Air Curtains и почти напълно затворена долна част на автомобила, оптимизира аеродинамичните качества. Коефициентът на въздушно съпротивление (Cw) е понижен с 0.02 спрямо предишния модел до 0.26.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *