728 x 90

БГ пазар: Продава се „Запорожец“ в колекционерско състояние за 15 000 лева

  Истината е, че цената и на нови, и на употребявани автомобили върви само нагоре, а цените на колекционерските машини с класическа стойност в последно време чупят всякакви рекорди. Макар от наша гледна точка все още да изглежда малко странно, машините от соц-лагера, които с малки изключения са масови модели, произвеждани в огромни серии, и съответно

  Истината е, че цената и на нови, и на употребявани автомобили върви само нагоре, а цените на колекционерските машини с класическа стойност в последно време чупят всякакви рекорди. Макар от наша гледна точка все още да изглежда малко странно, машините от соц-лагера, които с малки изключения са масови модели, произвеждани в огромни серии, и съответно трудно могат да имат наистина висока колекционерска стойност, вече също се продават на цени, които само допреди 5 или 10 години звучаха като ненаучна фантастика.

  Ето един пример: в сайта за обяви mobile.bg в момента има само няколко обяви за автомобили с марка ЗАЗ – марка, която още с появата си става известна като „Отмъщението на Хрушчов“ и която произвежда едни от най-евтините и непрестижни модели в целия социалистически лагер. След „Гърбавия“ 965, заимствал дизайна си от Fiat 600, през 1967 година ЗАЗ пуска на пазара седан с две врати под означението 966, задно предаване и задно разположен двигател, чийто дизайн от своя страна е прекопиран от NSU Prinz. Машината с V-образен 4-цилиндров мотор, който по-късно е преименуван на 968 и остава в производство до 1994 година. Интересното е, че най-добре запазеният екземпляр в родния сайт за обяви се продава за сумата от 15 000 лева, а състоянието на червената машина изглежда близко до идеалното. И ако цената ви изглежда пресилена, направете си труда да разгледате произволен западноевропески сайт за обяви, и ще установите, че цените на идеални екземпляри от модела нерядко достигат и даже превишават 10 000 евро. Автомобилът се намира в град Банкя, но за съжаление няма подробна информация за историята и състоянието му.

  Повече информация може да откриете в оригиналната обява на автомбила. Цената към момента на публикуване е 15 600 лв.

  Рубриката „БГ пазар“ цели да запознае читателите на AUTOCLUB.bg с интересни обяви от пазара за употребявани автомобили в България. Никаква част от материалите не е финансирана от страна на продавачите или когото и да е било, свързан по някакъв начин с обявите. В повечето от случаите нямаме контакт с лицата, които продават съответните автомобили.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт