728 x 90

Първите от малките електрически автобуси за довеждащ транспорт в София са доставени

„Първите от малките електрически автобуси вече са факт. Първият от 52 малки електрически буса, които ще са довеждащ транспорт на кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Горна баня“ до големи спирки на градския транспорт, е произведен. Техните доставки в София ще започнат през ноември и догодина ще стартираме проекта.“ Това съобщи в профила си във фейсбук

„Първите от малките електрически автобуси вече са факт. Първият от 52 малки електрически буса, които ще са довеждащ транспорт на кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Горна баня“ до големи спирки на градския транспорт, е произведен. Техните доставки в София ще започнат през ноември и догодина ще стартираме проекта.“ Това съобщи в профила си във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

„В София са доставени и първите два електрически автобуса за иновативния проект за градски транспорт „по заявка“. По този експериментален проект работим с нашите партньори от Софийския университет, Пловдивския университет, НИМХ и НСОРБ. Целта е да се даде алтернатива за придвижване с градски транспорт в квартали, които са гъсто населени, но без подходяща пътна инфраструктура. И в същото време да се използват електрически бусове с нулеви емисии“ – посочи кметът Фандъкова.

Тестването, с което ще се определят най-удобните за хората маршрути, ще стартира през октомври с кварталите „Манастирски ливади-запад“ и „Манастирски ливади-изток“. Предвижда се това да се направи заедно с граждани и гражданските организации на място. Следващият тестови маршрут ще е в зоната на м. „Гърдова глава“, „Бояна“, ж.к. „Бъкстон“, „Павлово“ и част от „Красно село“. 

„Целта е да бъде развита възможността за организиране на транспорт в кварталите. Новите електробуси са част от мерките за по-удобен и екологичен градски транспорт. През следващите няколко месеца ще се провеждат тестове и ще бъдат запознати гражданите“ – каза Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Предвижда се електробусите да се движат от следващата година в кварталите „Манастирски ливади“ – изток и запад. До края на тази година те ще бъдат оборудвани, тествани и ще се проведат разговори с гражданите в кварталите, където ще се движат. Заедно с електробусите бе представено и мобилното приложение BUSINN, с което може да поръчва услугата „градски транспорт при поискване“.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *