728 x 90

Словения с таван на цените на горивата – 1.54 евро за литър дизел

Словения въвежда таван на цените на горивата в страната. Цените на двете основни горива, обикновения бензин и дизеловото гориво, са вече в регулация и не могат да бъдат повишавани допълнително. Мярката идва в резултат на почти ежедневното повишаване на цените на основните горива в страната през последните седмици. Обикновеният бензин ще струва 1.503 евро за

Словения въвежда таван на цените на горивата в страната. Цените на двете основни горива, обикновения бензин и дизеловото гориво, са вече в регулация и не могат да бъдат повишавани допълнително. Мярката идва в резултат на почти ежедневното повишаване на цените на основните горива в страната през последните седмици.

Обикновеният бензин ще струва 1.503 евро за литър, а дизелът ще бъде ограничен до 1.541 евро за литър.

„Целта е да се успокои ситуацията на пазара на моторни горива“, каза министърът на икономиката Здравко Почивалшек. Ситуацията ще бъде наблюдавана през следващите 30 дни и правителството ще предприеме допълнителни действия, ако е необходимо.

Наскоро Словения стана свидетел на дълги опашки от превозни средства пред бензиностанциите. В страната имаше известни опасения относно доставките, но властите твърдят, че Словения разполага с достатъчно резерви, които ще бъдат използвани, ако е необходимо, за да се осигурят адекватни количества гориво.

Докато потребителите и лявоцентристката опозиция приветстваха връщането на ценовите тавани, други партии и потребители се чудят защо правителството не прибягва до намаляване на данъците върху горивата.

Прочети още:
Колите втора ръка в България с ръст в цените до 50% за една година

„За съжаление, последните увеличения на цените се дължат главно на сътресения на световните пазари, а не на дерегулация. Единствената полза от регулирането е, че може да намали колебанията в цените“, казва икономистът Сашо Поланец от Люблянската школа по бизнес и икономика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *