728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

SEAT Exeo – перфектният пример за бадж-инженеринг

Дори и да не сте запознати с историята на Exeo, няма как автомобилът да не ви е познат.

Ребрандирането в автомобилната индустрия е форма на сегментиране на пазара, използвана от производителите по целия свят. В английския език това явление е още познато като badge engineering (бадж-инженеринг).

Чудесен пример за продукт, създаден по такъв начин, е SEAT Exeo. Моделът се появява през 2008 година като седан, а година по-късно е пусната и комби версия.

Дори и да не сте запознати с историята на Exeo, няма как автомобилът да не ви е познат. Това е така, тъй като на практика Exeo е съвсем леко променена версия на Audi A4 от поколение B7.

Освен сменените емблеми (откъдето идва и терминът бадж-инженеринг), моделът разполага с нови брони, фарове и стопове. По интериора са направени някои по-малки промени.

Основната разлика между оригинала и Exeo е, че испанският модел така и не получава 6-цилиндрови агрегати. На клиентите са предложени само 4-цилиндрови мотори, най-мощният от които е 2.0 TSI с 211 к.с.

Поради това, че испанският модел се базира на Audi A4 В7, той споделя същото фундаментално разпределение на задвижването. Колата има двигатели, монтирани отпред надлъжно, а не напречно, както е в останалата част от гамата SEAT.

Прочети още:
Слоганът Vorsprung durch Technik на Audi стана на 50 години

Всички варианти на дизелови двигатели са с директно впръскване и турбокомпресор. Включват задължително катализатор за отработени газове заедно с филтър за твърди частици (DPF).

Благодарение на освежаването си през 2011 година, моделът остава на пазара до 2013 година. Това са шест години след спирането на производството на Audi A4 B7 и близо десетина от началото на развойната дейност по модела.

Exeo все пак се оказва относително успешен модел за испанския производител. За целия си престой на пазара возилото реализира над 81 00 продажби в Европа, основна част от които са от Испания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *