728 x 90

Ferrari 365 GT4 2+2: Продават легендарен автомобил на Ники Лауда

Цветът не е оригинален, километрите не са известни, както и историята на поддръжката или броят на предишните собственици. Бихте ли си купили такава кола? Може би ще го направите, защото, първо, автомобилът, който австрийската аукционна къща Dorotheum ще продаде онлайн на 7 декември 2022 г., е едно от само 470-те Ferrari 365 GT4 2+2, създавани

Цветът не е оригинален, километрите не са известни, както и историята на поддръжката или броят на предишните собственици. Бихте ли си купили такава кола? Може би ще го направите, защото, първо, автомобилът, който австрийската аукционна къща Dorotheum ще продаде онлайн на 7 декември 2022 г., е едно от само 470-те Ferrari 365 GT4 2+2, създавани някога. И второ, той е бил шофиран от Ники Лауда.

Състезателят ползвал дванайсетцилиндровото купе две години. Получил го е като служебен автомобил веднага след подписването на договора си с Ferrari и го е шофирал с италиански митнически номер според описанието в каталога на търга. Снимка от септември 1973 г. показва как Лауда мие служебната си кола, която по това време все още е боядисана в Grigio Argento. Тогава състезателят е само на 24 години.

През следващата година Лауда кара за Ferrari във Формула 1, печели Гран при на Испания в Харама, сблъсква се с Джоди Шектер на Нюрбургринг и в края на сезона завършва четвърти след своя съотборник Клей Регацони. През втората си година във Ferrari Лауда става световен шампион.

Тогава вече се е бил разделил с 365 GT4 2+2: през януари 1975 г. го е продал на брата на служител на Denzel в Инсбрук. Друг собственик, Карл Опицхаузер, също е състезателен пилот. Един от притежателите, син на австрийския вносител на Ferrari Волфганг Денцел, е пребоядисал каросерията „в някакъв вид тъмночервен металик“ според описанието на аукционната къща. Следите на някогашното Ferrari на Лауда се губят толкова много, че настоящият собственик не е знаел, че Лауда някога е карал неговото Ферари.

Сега историята и колата отново са заедно, като и двете се продават. Ще бъде вълнуващо да видим каква цена ще достигне на търга шофираното от Лауда Ferrari. Според Classic Analytics в зависимост от състоянието си 365 GT4 2+2 струва между 27 200 и 101 200 евро.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт