728 x 90

BMW Серия 5 е почти готова за осмото си поколение. Електрическа i5 също ще бъде налична

За първи път моделът ще се предлага и в изцяло електрически вариант, но това не означава пълна смърт за конвенционалните задвижвания. Само след няколко месеца осмото поколение на BMW Серия 5 Седан ще направи своя дебют. Новият модел е по-динамичен и по-комфортен от всякога и може да се похвали със свежа интерпретация на характерния си

За първи път моделът ще се предлага и в изцяло електрически вариант, но това не означава пълна смърт за конвенционалните задвижвания.

Само след няколко месеца осмото поколение на BMW Серия 5 Седан ще направи своя дебют. Новият модел е по-динамичен и по-комфортен от всякога и може да се похвали със свежа интерпретация на характерния си елегантен спортен дизайн, BMW Operating System 8.5 с BMW Curved Display, иновативни цифрови услуги и за първи път изцяло електрическа система за задвижване в BMW i5. Гъвкавата архитектура на задвижванията означава, че новото BMW Серия 5 Седан може да се предлага в изцяло електрически и plug-in хибридни варианти, както и да се задвижва от високоефективни бензинови и дизелови двигатели с 48V мека хибридна технология.

Световната премиера на новото BMW Серия 5 Седан ще започне през октомври 2023 г.

По време на годишната конференция на BMW Group 2023, Оливър Ципсе, председател на борда на директорите на BMW AG, обяви допълнителни подробности за новата моделна гама на BMW Серия 5, като посочи, че Серия 5 Седан ще се предлага и като изцяло електрически BMW M Performance модел. „Изцяло електрическото BMW i4 M50* показва как BMW съчетава динамичното представяне и електрическата мобилност до съвършенство“, каза Ципсе. „Това беше най-продаваният модел BMW M в света през 2022 г. Напълно електрически модел Performance от BMW M GmbH също ще бъде включен в новата гама BMW Серия 5 Седан.“ Ципсе разкри, че нов вариант ще бъде добавен и към познатия избор от двигатели за новото BMW Серия 5 Туринг. „BMW Серия 5 Туринг е много популярно, особено в Европа“, отбелязва той. „От пролетта на 2024 г. ще се предлага и в изцяло електрическа версия, което ни дава наистина уникално предложение за продажба в този сегмент.“

Лансирането на BMW i5 Седан в премиум Executive сегмента, последвано от BMW i5 Туринг през 2024 г., бележи систематичното разширяване на изцяло електрическо портфолио на BMW Group.

BMW Group вече разполага с изцяло електрически автомобили и двуколесни в по-голямата част от пазарните сегменти, които обслужва с марките BMW, BMW Motorrad, MINI и Rolls-Royce. Клиентите могат да избират от ненадминато разнообразие от превозни средства, предлагащи първокласна мобилност с нулеви локални емисии, вариращи от малки и компактни сегменти до модели от среден размер и луксозния клас.

Прочети още:
Новият Mercedes GLC Coupé: Повече технологии, по-модерен дизайн, по-добра аеродинамика, но само с 4 цилиндъра

50 години успех на BMW Серия 5 през 2022 г.

50 години производство в завода на BMW Group в Динголфинг през 2023 г. Повече от десет милиона произведени BMW Серия 5. Хармоничният баланс между спортна радост от шофирането и комфорт на дълги разстояния превръща BMW Серия 5 Седан в световен хит. В продължение на 50 години и седем моделни поколения Серия 5 се утвърди като най-успешният бизнес седан в света благодарение на тази определяща характеристика, вкоренена дълбоко в основата на марката. Повече от десет милиона BMW Серия 5 са произведени от 1972 г. до началото на 2023 г. Първото поколение на BMW Серия 5 Седан е въведено на  пазара през 1972 г. Неговото лансиране бележи и въвеждането на нова система от обозначения на модела, която използва комбинация от три цифри за обозначаване на моделната серия и варианта на двигателя. Една година след 50-ата годишнина на модела, най-новото поколение е готово да заеме традиционното си място в портфолиото на седаните на марката между средния клас на Серия 3 и луксозната Серия 7.

Продължаване на традициите

Новото BMW Серия 5 Седан ще се произвежда ексклузивно в завода на BMW Group в Динголфинг. Съоръжението в Долна Бавария е най-големият производствен обект на компанията в Европа. Производството на новото BMW Серия 5 ще започне през същата година, когато заводът отбелязва 50 години от производството на модели на BMW. Автомобилите на марката слизат от производствените линии в Динголфинг от 1973 г., като сегашното портфолио включва луксозните модели BMW Серия 7 и Серия 8 и изцяло електрическото BMW iX. В завода на BMW Group в Динголфинг се намира и центърът за компетентност на компанията за производство на системи за електрическо задвижване, чиито задачи включват производство както на електродвигатели, така и на високоволтови батерии за BMW i5 директно на място.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт