728 x 90

Дарителската програма на Мото-Пфое раздаде 348 000 лв за 20 г.

Проектът „Мито Орозов – българският Хенри Форд” на Регионален исторически музей Враца е националният победител в двадесетото издание на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство в България За двайсети път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческото наследство на България. Наградите се връчиха на победителите от сезон

Проектът „Мито Орозов – българският Хенри Форд” на Регионален исторически музей Враца е националният победител в двадесетото издание на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство в България

За двайсети път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческото наследство на България. Наградите се връчиха на победителите от сезон 2018 на 23 януари, по време на официална церемония в Софийска градска художествена галерия.

През 2018 г. в програмата се включиха общо 41 проекта от цялата страна, а 32 от тях изцяло отговаряха на регламента на конкурса, публикуван на сайта motopfohe.bg. Проектите бяха разпределени в двете категории почти по равно – опазване на околната среда с 15 номинирани участници и културното наследство – 17. По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени още две поощрителни награди, като наградният фонд от 20 000 лева се разпределя на 10 000 лева за големия приз и по 5000 лева за подгласниците.

Изборът на експертното жури за победител на сезона се спря на един специален проект, разработван от Регионалния исторически музей във Враца – „Мито Орозов – българският Хенри Форд”. Неговата цел е да се популяризират дейността и наследството на Мито Орозов, както и яркото му присъствие в културния и обществен живот на Враца и страната. Това е родоначалникът на модерното коларство у нас, собственик на първата фабрика за файтони, кабриолети и карети.

Всички 32 номинирани проекта, които кандидатстваха в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство през 2018 г. получават почетен диплом. За двете десетилетия от съществуването си Дарителската програмата има общо 1190 участвали проекта, от които 87 са наградени с общо 348 000 лв., включително тазгодишните участници.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт