728 x 90

Магистрала "Хемус" стана на 46 години

    На 4 октомври 1974 година е ударена първата копка на трасето, което днес познаваме като магистрала "Хемус". Това означава, че все още недовършената магистрала е вече на цели 46 години. За това припомнят колегите ни от Банкер, които добавят, че първата копка тогава е дадена не от кой да е, а от тогавашният държавен и партиен

    На 4 октомври 1974 година е ударена първата копка на трасето, което днес познаваме като магистрала "Хемус". Това означава, че все още недовършената магистрала е вече на цели 46 години.

    За това припомнят колегите ни от Банкер, които добавят, че първата копка тогава е дадена не от кой да е, а от тогавашният държавен и партиен ръководител (БКП) Тодор Живков.

    По справка на сайта, общата дължина на магистралата е 430 км, като до момента са завършени и се използват само 176 км от нея – от София до пътен възел "Боаза" и от Варна запад до Белокопитово, община Шумен.

    В момента по АМ "Хемус" се строи от пътен възел Боаза до разклона Ловеч-Плевен, в подготовка е и изграждането на автомагистралата от двете страни на Велико Търново.

     

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт