728 x 90

Мото-Пфое с юбилейнo 20-тo издание на дарителска програма за природното и културно наследство в България

Мото-Пфое, официален вносител на марките Ford, Volvo, Land Rover и Jaguar в България, ще подкрепи за 20-ти път избрана чрез конкурс програма за опазване на природното многообразие и културно-историческото наследство на България. Победителят от сезон 2018 година е проект с име „Мито Орозов – българският Хенри Форд” като неговата цел е да се популяризират дейността и

Мото-Пфое, официален вносител на марките Ford, Volvo, Land Rover и Jaguar в България, ще подкрепи за 20-ти път избрана чрез конкурс програма за опазване на природното многообразие и културно-историческото наследство на България.

Победителят от сезон 2018 година е проект с име „Мито Орозов – българският Хенри Форд” като неговата цел е да се популяризират дейността и наследството на Мито Орозов, както и яркото му присъствие в културния и обществен живот на Враца и страната.

Орозов е родоначалникът на модерното коларство у нас, собственик на първата фабрика за файтони, кабриолети и карети. Основана през 1885 г., тя е доставяла представителни возила за всички държавни институции у нас и богатите предприемачи след Освобождението.

За неговите возила е писал Алеко Константинов, относно удобствата им се е произнасял и великият банкер Буров. Мито Орозов е и единственият българин, получил предложение за съдружие със заводите на Ford. То обаче не се е състояло. 

С финансирането от дарителската програма на Мото-Пфое ще завърши реставрацията на два файтона, проектирани от Орозов, които сега са собственост на музея. Те ще се използват и за ретро разходки, като част от политиката за социализиране на музейната експозиция.

За да завърши реставрацията, проектът получава награда от 10 000 лв., грамота и почетен плакет, връчени на директора на РИМ Враца, г-н Ганецовски, от д-р Аксиния Бутева, Началник отдел в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ от Министерство на културата и Атанас Фурнаджиев – управител на Мото-Пфое.

През сезон 2018 в конкурса се включиха общо 41 проекта от цяла България като от тях 32 отговаряха на всички изисквания, потавени от организаторите. Проектите бяха разпределени в двете категории почти по равно – опазване на околната среда с 15 номинирани участници и културното наследство – 17.

По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени още две поощрителни награди, като наградният фонд от 20 000 лева се разпределя на 10 000 лева за големия приз и по 5 000 лева за подгласниците. Първата поощрителна награда наследство отиде при проекта „Чухалът (Otus scops) – малко познат приятел”, а втората – при "Обновяване на лятната туристическа маркировка в Рила.”

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт