728 x 90

Peugeot показа новия си боец за рали "Дакар" (+ видео)

Peugeot Sport ще защитава титлата си в рали „Дакар” през 2017 година с нов прототип – 3008 DKR, който идва на мястото на успешния 2008 DKR. Новият 3008 DKR естествено, само ще прилича на новото поколение 3008, което ще дебютира на автомобилния салон в Париж в края на месеца. Първото състезание на новата машина ще

Peugeot Sport ще защитава титлата си в рали „Дакар” през 2017 година с нов прототип – 3008 DKR, който идва на мястото на успешния 2008 DKR. Новият 3008 DKR естествено, само ще прилича на новото поколение 3008, което ще дебютира на автомобилния салон в Париж в края на месеца.

Първото състезание на новата машина ще запише рали легендата Карлос Сайнц в рали „Мароко” през октомври, а 3008 DKR е еволюция на бъгито, с което Стефан Петерханзел спечели рали „Дакар” през януари.

„3008 символизира следващата ни стъпка – обясни шефът на Peugeot Sport Бруно Фамен. – Целта ни с този автомобил е да се отървем от слабите страни на 2008 DKR и да сме още по-добри и силни. Освен това, за догодина има и нови технически правила, които също наложиха някои промени.”

В Peugeot Sport се надяват, че новият 3008 DKR ще е по-надежден и по-бърз от своя предшественик, а по новите правила рестрикторът на турбото е намален от 39 на 38 мм, което ще свали леко мощността на дизеловия V6 битурбо мотор, който задвижва новия автомобил. Въпреки загубата на около 20 конски сили, 3008 DKR ще осигурява на пилота по-голям въртящ момент на по-ниски обороти.

Също като 2008 DKR и новият автомобил ще е само с един двигателен мост, за да може да се възползва от по-свободните правила за окачването за тези машини. През януари цветовете на Peugeot в рали „Дакар” ще защитават Петерханзел, Сайнц, Себастиен Льоб и Сирил Деспре. Френският дизайнер Себастиен Крике е отговорен за екстериора на новия 3008 и 3008 DKR.

„Новият ни автомобил за рали „Дакар” е най-екстремният вариант на най-новия SUV модел на Peugeot – обясни Крике. – При него се запазва дизайнерския език на серийния автомобил, но е пренесен в рали контекст. Това е мечтаната задача за всеки един дизайнер: винаги когато се създава един автомобил, дизайнерът мисли и как ще изглежда състезателната версия на модела.”

През 2017 година рали „Дакар” ще се проведе по нов маршрут в Южна Америка, който минава през Аржентина, Боливия и Парагвай.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт