728 x 90

Цените на горивата в България – с до 20-30% спад, потреблението 40% надолу

    Само за една седмица цените на горивата в България спаднаха с до 30 процента. Бърза справка със сайта Fuelo.net, който проследява промените в цените на основните горива у нас, показва, че в момента средната цена на бензин А95 е 1,94 лева за литър. Най-евтино горивото може да се намери за малко над 1,60 лева, а

    Само за една седмица цените на горивата в България спаднаха с до 30 процента. Бърза справка със сайта Fuelo.net, който проследява промените в цените на основните горива у нас, показва, че в момента средната цена на бензин А95 е 1,94 лева за литър.

    Най-евтино горивото може да се намери за малко над 1,60 лева, а най-скъпо – за малко над 2 лева. Положението е сходно с дизеловото гориво, което се котира средно за 1,97 лв за литър при най-ниска цена на пазара от 1,63 лв за литър.

    Преди настъпването на кризата с коронавирус цените у нас варираха в интервала 2,30 до 2,40 лева за литър и от двете основни течни горива.

    Потреблението на горива в страната също спада рязко през последните две седмици, в които България е официално под извънредно положение.

    Според Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация, „вероятно общият спад на потреблението варира от 30 до 50 на сто." Още по-голям е сривът на търсене на пропан бутан и метан, които са основните гориво в таксиметровия бранш.

    „Причината е в ограниченията на пътуванията, но скоро ще започнат полските работи и те не могат да бъдат спрени от никаква пандемия, а и тежката индустрия работи,“ добавя Симо Симов от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

     

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт