728 x 90

Aston Martin Vantage V8 остава верен на принципа си

Aston Martin изпраща Vantage във втората половина от живота му визуално променен и с над 150 к.с. по-мощен. Актуалното, четвърто поколение на Vantage е на пазара от 2018 г. насам. Преди британската компания окончателно да се насочи към електромобилността, идеята за класическа спортна машина с преден двигател с вътрешно горене и задвижване на задните колела

Aston Martin изпраща Vantage във втората половина от живота му визуално променен и с над 150 к.с. по-мощен.

Актуалното, четвърто поколение на Vantage е на пазара от 2018 г. насам. Преди британската компания окончателно да се насочи към електромобилността, идеята за класическа спортна машина с преден двигател с вътрешно горене и задвижване на задните колела получава още едно сериозно обновление. По този начин Vantage следва моделите DB12, които британците вече освежиха през миналата година. Очевидно те имат намерение да се придържат към доктрината на чистия спортен автомобил възможно най-дълго време.

 

V8 агрегатът е със 155 к.с. по-мощен

В центъра на Vantage остава V8 моторът с вътрешно горене, който е лишен от всякаква електрическа подкрепа, но продължава да използва два големи турбокомпресора, за да увеличава мощността си. В най-новата си версия четирилитровият осемцилиндров двигател, който в основни черти произхожда от AMG, е подсилен с модифицирани профили на гърбиците, оптимизирани степени на сгъстяване, по-големи турбокомпресори и подобрено охлаждане с допълнителни радиатори за масло и вода. Получените стойности ще накарат всеки фен на спортните автомобили да цъка с език: осмакът вече развива 655 к.с. и 800 Нм. Максималната мощност е увеличена със 155 к.с., а максималният въртящ момент – със 115 Нм.

В съчетание с осемстепенната автоматична трансмисия на ZF и електронно контролирания диференциал на задния мост това е достатъчно, за може двуместният автомобил да достига максимална скорост от 325 км/ч и да се катапултира от нула до 100 км/ч само за 3,4 секунди. За да се увеличи максимално удоволствието от шофирането, главното предаване е скъсено, а калибрирането на превключването е променено за още по-бърза смяна на предавките. Водачът може да инициира тези смени и с помощта на лостчетата на волана. Нова система за стартов контрол подпомага оптималното следване на траекторията. В този случай желаещите да правят шоу могат да определят допустимото приплъзване.

Шасито става по-кораво

Познатото алуминиево шаси, което има допълнителни усилващи елементи, заварени в долната част на каросерията за по-голяма устойчивост на усукване, продължава да осигурява подходяща среда за осемцилиндровия двигател – например нови напречни разпънки пред и зад двигателя, както и на задния мост. С такава екипировка динамиката и прецизността на шофиране трябва да се повишат осезаемо. За динамиката на пътя допринасят също и адаптивните амортисьори със значително по-широк диапазон на новите настройки. Някои от основните настройки могат да бъдат предварително зададени от арматурното табло с помощта на въртящ се регулатор. Има възможност за избор между пет режима на шофиране: Wet (на мокро), Sport (спортен), Sports Plus (по-спортен), Track (писта) и Individual (индивидуален). Разпределението на теглото между мостовете се запазва в съотношение 50:50, като сухото тегло на Vantage е 1695 кг.

Новите гуми Michelin Pilot Sport S 5, специално разработени за Aston Martin, обещават по-високо ниво на сцепление и по-прецизно управление. Те са с размери 275/35 и 325/30, монтирани върху ковани алуминиеви джанти с нов дизайн.

Vantage спира бързо с 400- и 360-милиметрови лети спирачни дискове, в които се впиват шестбутални спирачни апарати отпред и четирибутални отзад. Още повече енергия може да бъде анихилирана с опционалните карбон-керамични спирачни дискове (410 и 360 мм).

Повече широчина, повече отвори

От Aston Martin са внесли корекции и във външното оформление. Каросерията е по-широка с над 30 мм. Предната част се характеризира с новооформена и увеличена радиаторна решетка и по-вдлъбнати странични отвори за въздух. Има и нов преден сплитер, както и напълно преработени матрични LED фарове с интегрирани дневни светлини. Между вече по-широките калници се простират и разширени странични прагове. Страничните огледала са без рамки, дръжките на вратите вече потъват, страничните въздушни отвори зад предните колела са  моделирани наново. В задната част впечатление правят разширената броня със странични отвори за въздух и четирите крайни тръби с по-голям диаметър на изпускателна система. Клиентите могат да избират от по-широка гама цветове на каросерията.


Изцяло ново арматурно табло

Изцяло обновеният дизайн на арматурното табло с хоризонтално подреждане и висока, широка централна конзола е силно базиран върху оформлението на DB12. В горната част на централния тунел е разположен 10,25-инчов сензорен екран, който е сърцето на високотехнологичната инфо-развлекателна система с онлайн свързаност (4G). Под него са разположени бутоните и превключвателите за избор на предавка, отопление, вентилация, настройка на ходовата част и други функции.

Ако вече сте се настървили за обновения  Aston, ще трябва да се въоръжите с търпение до второто тримесечие на 2024 г. Едва тогава ще бъдат доставени първите автомобили. Aston Martin все още не е обявил цените. Засега не се говори и за открития Vantage; вероятно все пак Vantage Volante ще последва на по-късна дата.


Снимки: Aston Martin

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт