728 x 90

Mercedes-AMG CLE 53 – 6 цилиндъра за базовата версия (върховата е с 4)

Mercedes лансира фамилията CLE и във версия 53 AMG. Тя печели симпатии с редови шестцилиндров двигател с двойно принудително пълнене и 449 к.с. Mercedes обедини моделите с две врати на E-класата и C-класата в новото семейство CLE. Освен това в Щутгарт увенчаха и новата моделна серия с версии AMG. CLE ще се предлага като AMG

Mercedes лансира фамилията CLE и във версия 53 AMG. Тя печели симпатии с редови шестцилиндров двигател с двойно принудително пълнене и 449 к.с.

Mercedes обедини моделите с две врати на E-класата и C-класата в новото семейство CLE. Освен това в Щутгарт увенчаха и новата моделна серия с версии AMG. CLE ще се предлага като AMG CLE 53 и AMG CLE 63. Първият от тях сега е представен във вариант купе.


Два цилиндъра повече в CLE 53

Що се отнася до двигателите на версиите AMG, Mercedes играе малко наопаки. Върховият модел CLE 63 разполага с познатия от C-класата четирицилиндров хибриден двигател с мощност до 680 к.с. Базовият AMG CLE 53 предлага по-малка мощност, но по-престижен по презумпция редови шестцилиндров двигател. Моделът CLE 53 4Matic+ комбинира трилитровия шестцилиндров мотор с 449 к.с. с двойно принудително пълнене – с турбокомпресор, работещ с отработили газове, и спомагателен електрически компресор, както и 48-волтова система с интегриран стартер-генератор, която осигурява до 23 допълнителни конски сили и максимум 205 допълнителни нютонметра. Тази задвижваща концепция с максимален въртящ момент 560 Нм може да се открие и в Mercedes S 500 4Matic. За кратки периоди от време функцията Overboost може да доставя дори до 600 Нм. Смяната на предавките се извършва от познатата деветстепенна автоматична трансмисия AMG Speedshift. Мощността се предава към четирите колела чрез напълно променливото двойно предаване 4Matic+. Моделът 53 ускорява от нула до 100 км/ч за 4,2 секунди, а максималната му скорост е 250 км/ч. Като опция ограничението може да бъде вдигнато до 270 км/ч.

Стоманено окачване и адаптивни регулиращи се амортисьори в комбинация с управление на задния мост характеризират ходовата част на CLE 53. Чрез превключвател могат да се изберат предварително три типа характеристики на амортисьорите.

AMG моделът е с дебели „бузи“ на калниците

Като представител на фракцията AMG, във визуално отношение CLE 53 върви по свой собствен път. Специфичната за AMG радиаторна решетка, новооформената предна престилка с по-големи отвори за въздух и новата задна престилка, която хармонично интегрира кръглите бленди на двойните крайни тръби на ауспуха, осигуряват спортна външност. Задните светлини са свързани с тъмночервен дизайнерски елемент. Върху капака на багажника има малък спойлер. Особено впечатляващи обаче са разширените калници, които позволяват на AMG CLE с 58 мм по-широка   предна и с 78 мм по-широка задна следа. Под тях са монтирани 19-цолови колела с джанти AMG; 20-цолови колела се предлагат като опция. Зад тях се крие високоефективна спирачна уредба AMG с четирибутални спирачни апарати и 370-милиметрови дискове отпред и 360-милиметрови дискове и еднобутални апарати отзад. 

Опционалният стилистичен пакет AMG поставя още по-спортни акценти. Той включва допълнителни въздушни отвори на предната и задната престилка, по-изразен  аеродинамичен ръб върху капака на багажника и дифузорен панел между блендите на ауспуха. За допълнителна индивидуализация се предлагат два пакета AMG Night и два AMG Carbon.

Специфично за AMG оборудване и режими на шофиране

Вътре водачът бива посрещнат от спортен волан и интегрални седалки с тапицерия от изкуствена кожа. Естествена кожа и спортни седалки се предлагат срещу допълнително заплащане. Други характерни интериорни елементи са червените предпазни колани и блестящите декоративни части от въглеродни влакна. AMG прилага и самостоятелно разработени режими за шофиране. Моделът се възползва и от най-новата система MBUX, както и от подобреното гласово управление и системите за асистенция, познати от S-класата. Графиките на екраните и дизайнът на менютата са оформени по специфичен за AMG начин.

Mercedes все още не е обявил цени или дата за пазарна премиера на CLE 53 4Matic+ Coupé. Ясно е обаче, че CLE Cabriolet също ще се предлага и в тази спецификация.


Снимки: Mercedes-Benz AG
Източник: ams.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт