728 x 90

Уникално Lamborghini Countach 25th Anniversary (1989) отива на търг

RM Sotheby’s ще предложи на търг в Швейцария един очебийно крилат юбилеен модел на Lamborghini Countach. Когато през 1971 г. Bertone показва на своя щанд боядисаното в жълто Lamborghini LP500, посетителите не са можели да си представят нищо по-драматично от този ръбест клиновиден и висок само метър автомобил с V12 мотор между пътническата кабина и

RM Sotheby’s ще предложи на търг в Швейцария един очебийно крилат юбилеен модел на Lamborghini Countach.

Когато през 1971 г. Bertone показва на своя щанд боядисаното в жълто Lamborghini LP500, посетителите не са можели да си представят нищо по-драматично от този ръбест клиновиден и висок само метър автомобил с V12 мотор между пътническата кабина и задния мост. Серийното производство започва три години по-късно във фабриката на Lamborghini в Сант’Агата Болонезе. За разлика от Miura новият модел е с надлъжно разположен централен двигател, което е означено със съкращението LP.  

Lamborghini Countach от RM Sotheby’s

През годините Lamborghini модифицира Countach няколко пъти, увеличавайки работния обем от оригиналните четири до 5,2 литра, инсталирайки впръскване на гориво вместо шестте карбуратора. Най-мощната версия обаче беше тази с работен обем 5,2 литра и шест двукамерни карбуратора. Тя достига 455 к.с. и ускорява от нула до 100 км/ч за 4,5 секунди. Максималната скорост по фирмени данни е 295 км/ч.

Точно такъв Countach предлага на търг RM Sotheby’s в петък, 9 септември 2022 г., в Сен Мориц, Швейцария. Червеният клин е от специалната серия 25th Anniversary. Малко се знае за ранните години на автомобила. Построен е през 1989 г., но е регистриран едва през 1997 г. в САЩ. Скоростомерът има маркировка в мили, но пробегът се показва в километри. Към момента на търга той е 12 484 км – така че спортният автомобил не е каран много. От октомври 2017 г. той отново е в Европа, а сега се продава. RM Sotheby’s определя цената на Countach между 400 000 и 450 000 швейцарски франка (360 000 до 405 000 евро).

Прочети още:
Opel отбелязва 20 години от създаването на ергономичните седалки, сертифицирани от AGR

Ако се интересувате от Lamborghini Countach 25th Anniversary, добре ще е да имате много пари, слаба фигура и здраво до непоклатимост самочувствие. Спортният, боядисан в червено модел с крило отзад е всичко друго, но не и дискретен – но също така е икона на спортен автомобил от 80-те години. И точно тези машини, които работят все още без електронни помощници, са търсени в момента. Защото се различават по прекрасен начин от сегашните коли и пренасят до нас характера на своето време.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт