728 x 90

Какво трябва да знаем за поддръжката на автомобилните амортисьори?

  Движението по неравностите на пътя създава много вибрации и неудобства във вътрешността на шасито на автомобила, което нарушава комфорта. За премахването на проблема и увеличението на товароносимостта се използват амортисьорите за коли. Как да постигнем тяхната максимална дълготрайност и кои са акцентите при поддръжката им – споделят повече от онлайн магазин ТопКар. Какво е предназначението

  Движението по неравностите на пътя създава много вибрации и неудобства във вътрешността на шасито на автомобила, което нарушава комфорта. За премахването на проблема и увеличението на товароносимостта се използват амортисьорите за коли. Как да постигнем тяхната максимална дълготрайност и кои са акцентите при поддръжката им – споделят повече от онлайн магазин ТопКар.

  Какво е предназначението на амортисьорите за коли?

  Това са пружиниращи устройства, поддържащи гумите на автомобила в постоянен контакт с пътя, дори и при шофиране по големи неравности. Предотвратяват загуба на управлението и повишават безопасността. Работят на принципа на кинетичната енергия, която поемат от движението на окачването и я преобразуват в топлинна. За всяко колело има по един елемент, който за повишена ефективност е монтиран на гумени тампони.Какво е предназначението на амортисьорите за коли?

  Самите амортисьори за коли представляват маслени помпи и са съставени от бутало и цилиндър, във вътрешността на който има хидравлична течност. При движение на окачването надолу, над течността се прилага натиск от страна на буталото, поради което тя поема товара и забавя хода му. При движение на колелото нагоре, течността се освобождава. Основното при функционирането им е, че амортисьорите за коли се настройват автоматично спрямо релефа на пътя и колкото по-бързо се движи окачването, толкова повече съпротивление оказват.

  Както забелязвате, тези компоненти са подложени на голямо натоварване, особено ако редовно се експлоатират по пътна настилка с лошо качество или на офроуд терен. Това води до преждевременното им износване, но полагането на подходящата поддръжка ще увеличи тяхната дълготрайност.

  Освен за повишаване на комфорта, за какво друго се използват?

  Правилната работа на амортисьорите за коли значително повишава безопасността ви. Благодарение на тях при преминаване по неравности и при подскачане на автомобила гумите остават в контакт с пътя и се запазва управлението. Правилната им работа значително ще намали износването на гумите, щади цялата система на окачването и поддържа колелата в оптимален ъгъл.

  Прочети още:
  Алхимикът и мидената черупка (Част I)

  Как да разберем, че е време за смяната им?

  Така наречените „изпуснали“ амортисьори за коли понижават нивото на безопасност и трябва да реагираме веднага, щом забележим, че са повредени. За целта, обърнете внимание за поява на следните симптоми:

  • поява на тропане – тези звуци идват от областта на окачването и са особено забележими при преминаване през неравности;
  • неравномерно износване на гумите – при забелязване на подобен ефект непременно проверете изправността на пружиниращите елементи;
  • осезаемо увеличаване на вибрациите – ако забележите подобен симптом, непременно направете срочна смяна, тъй като това ще доведе до повреда и на съседни елементи;
  • внезапно влошаване на управлението – появата на силна нестабилност на колата на пътя, особено при завоите или при внезапно занасяне на суха настилка, може да е индикация за смяна.

  Какви съвети за поддръжка дават специалистите?

  Експертите съветват периодично (поне веднъж годишно или по-често – при агресивно шофиране) да проверявате амортисьорите за коли. Ако забележите някой от гореописаните симптоми, наличие на теч или признаци на износване, незабавно направете смяна или рециклиране на четирите елемента.

  Избягвайте претоварване, тъй като това ще допринесе за преждевременното износване на пружиниращите елементи от окачването. Придържайте се към препоръчителната товароносимост на превозното средство, за която можете да се информирате от съответната документация.

  Придържайте се към умерен стил на шофиране с ограничението на километрите, избягвайте каране по неравни пътни терени и заобикаляйте дупките при възможност.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *