728 x 90

Fiat Topolino се завръща, по-сладък от всякога

  Новият електрически модел на Fiat носи не само познато име. Италианците адаптират автомобил, който Citroën и Opel вече предлагат в гамата си. opolino никога досега не е било използвано във Fiat като официално име на модел. Известният с това прозвище малък автомобил, произвеждан между 1936 и 1955 г., всъщност се е наричал просто Fiat 500,

  Новият електрически модел на Fiat носи не само познато име. Италианците адаптират автомобил, който Citroën и Opel вече предлагат в гамата си.

  opolino никога досега не е било използвано във Fiat като официално име на модел. Известният с това прозвище малък автомобил, произвеждан между 1936 и 1955 г., всъщност се е наричал просто Fiat 500, но скоро населението е дало на автомобилчето подходящ прякор, който в превод   означава „мишле“. Възможно е за това да е допринесла растящата популярност на анимационния герой Мики Маус, известен в Италия като Тополино.

  Скоро Topolino ще се завърне – и този път ще носи това име ex works. Названието отново пасва идеално – все пак това е микроавтомобил с електрическо задвижване, дълъг само около 2,40 м и широк 1,40 м. Fiat класифицира новото явление в категорията SUM; това означава „устойчива градска мобилност“ (Sustainable Urban Mobility). В Германия автомобилите от тази категория могат да се управляват с шофьорска книжка AM, т.е. от 15-годишни.

  Opel Rocks-E (сега Rocks Electric)

  Клонинг на Citroën Ami и Opel Rocks Electric

  Ако имате чувството, че вече сте се запознали с новия Fiat Topolino, не грешите напълно: две други марки на Stellantis – компанията майка на Fiat – вече предлагат автомобила под свой собствен флаг: Първо се появи Citroën Ami, а по-късно Opel последва примера му с Rocks-E (сега Rocks Electric; вижте галерията).  

  Въпреки това италианският модел веднага се разпознава като Fiat: На единствената публикувана досега снимка се вижда самобитна, по-малко разчупена предна част с кръгли фарове в широки пръстени, емблема на марката и релефен надпис на модела. Освен това са налице и до голяма степен покритите джанти, които познаваме в подобен вид от актуалния Fiat 500. Показаният цвят, пастелно тюркоазено, и контрастиращо оцветеният сгъваем покрив също би трябвало да влязат в серийнния облик на модела. Дотогава Topolino трябва да получи и истински врати.

  Максимална скорост 45 км/ч

  Fiat все още не е коментирал техниката на Topolino. Въпреки това може да се предположи, че спецификациите му са същите като тези на Citroën Ami и Opel Rocks-E. Малкият електромотор ускорява електрическото джудже с тегло под 500 килограма до не повече от 45 км/ч (категоризацията на шофьорската книжка AM не позволява повече), а 5,5-киловатчасовата батерия осигурява енергия за около 70–75 км.

  Fiat все още не е разкрил кога ще бъде пуснат на пазара новият Topolino. Италианците не са казали нищо и за цените. Вероятно обаче новият модел ще бъде в диапазона на своя близък роднина Opel Rocks Electric, който се предлага в Германия от 7990 евро. Съмнително е обаче дали Fiat изобщо ще докара новото Topolino в Германия. Citroën Ami например не се предлага там официално.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт