728 x 90

Към юли 2022 г. – броят зарядни станции за електромобили в България е над 800

Липсата на изградена инфраструктура от зарядни станции за електромобили често се озовава в устата на критиците на този тип машини като основен аргумент срещу тях. Оказва се обаче, че в България ситуацията далеч не е лоша в това отношение, тъй като в рамките на страната ни оперативни към края на юли 2022 година са малко

Липсата на изградена инфраструктура от зарядни станции за електромобили често се озовава в устата на критиците на този тип машини като основен аргумент срещу тях. Оказва се обаче, че в България ситуацията далеч не е лоша в това отношение, тъй като в рамките на страната ни оперативни към края на юли 2022 година са малко над 800 станции.

ВсичкоТок, приложение, което постоянно следи и обновява картата със зарядни станции у нас, публикува кратък анализ на картината в България към момента. От него разбираме, че процесът по възникване на нови станции е непрестанен, като само от началото на 2022 година до края на юли са изградени няколко десетки станции.

Ето какво споделят още от ВсичкоТок:

„Може да ти прозвучи невероятно, но в България вече има 15 мрежи със зарядни станции, като някои от тях стартираха с първи локации и свое собствено мобилно приложение през настоящото лято 2022 (Bullcharge и Wink Charging). Към края на юли, според всички събрани данни от нашия екип, броят на публично достъпните зарядни станции е около или малко над 800.

Прочети още:
Старата Dacia Logan комби се превърна в първия електромобил на Lada

Трудно е да се предоставя абсолютно точна бройка, без да има регулация и правила, според които да е задължително подаването на информация за всяка нова инсталирана зарядна станция към даден орган. Въпреки това част от нашия екип изпълнява точно тази дейност, да събира, проверява и публикува постоянно актуални данни за зарядната инфраструктура.

Във ВсичкоТок са качени всички по-долу изброени локации и зарядните станции на тях, както и още над 110 обекта, които са проверени и достъпни за ползване.

ОператорБрой локацииБрой станции
Fines Charging6178
ElDrive152265 
eCars/VsichkoTok 5965 
AutoBOX/VoltSpot4149 
KIA Hypercharge/ELBUL25 26 
EVPoint 30 58 
Pro Credit Bank 4454
Kaufland 12 12 
Varna Charging2222
Gigacharger1114
Travel By Electric44
Wink Charging44
GPStation77
Bullcharge514
EVN55
Общо482674

Към 30 юли 2022 г. в тази бройка не влизат предстоящи локации в мрежата на VoltSpot (6), Wink Charging (7), Travel By Electric (6) и една дългосрочно неработеща станция в София от мрежата на Gigacharger.

Липсват също локации с премахнати зарядни станции и още дузина с такива, които не работят от над 4 месеца или са със статус предстоящо откриване. Наблюдаваме статусите на всички локации и когато има промени, те се отразяват своевременно на картата и в мобилното приложение.“

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *