728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Чистачките за фарове – излишна екстра или подценен помощник? (видео)

Чистачки на фаровете или вградени дюзи – кое мие по-добре?

Голяма част от съвременните автомобили разполагат със системи за измиване на фаровете. Такива за първи път се появиха с налагането на ксеноновите фарове. Но преди тях, технологията за почистване на фаровете беше съвсем различна.

Помните ли колите с чистачки на фаровете? Такива имаха модели на много производители – SAAB, BMW, Fiat, Volvo, Mercedes-Benz и други. Дизайнът и механизмът им беше различен и толкова интересен.

Както можете да видите във видеата по-долу, начинът, по който тези чистачки работеха, зависеше до голяма степен от формата на фаровете. Имаше кръгли, правоъгълни и неправилни по форма светлини.

В наши дни измивателите на фаровете са задължителни в някои региони на Европа. В Скандинавието, например, не можете да поръчате ксенонови или диодни фарове без стандартно колата да е екипирана с дюзи за измиване.

Модерните автомобили обаче имат много по-голяма зависимост от дизайн и аеродинамика. Именно поради това чистачките останаха в миналото и бяха заменени от скришни дюзи, които се прибират в бронята.

Прочети още:
Акумулаторът през лятото - практични съвети

Впрочем, преди да се гмурнете в различните механизми, хвърлете поглед към първото видео. То показва едно бързо сравнение между актуалните системи за измиване на фаровете и чистачките от миналото. Кой механизъм работи по-добре според вас?

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *