В България в момента официално регистрирани са малко над 5600 електрически МПС

В автомобилната общественост у нас не спира да се обсъжда темата за електрическите автомобили. Заслужават ли си, кога са икономически изгодни, за коя група потребители са подходящи – въпросите са много, а отговорите могат да варират до крайности. Но колко са всъщност реалните собственици на електромобили в България? Справка със статистиката на КАТ показва, че

В автомобилната общественост у нас не спира да се обсъжда темата за електрическите автомобили. Заслужават ли си, кога са икономически изгодни, за коя група потребители са подходящи – въпросите са много, а отговорите могат да варират до крайности. Но колко са всъщност реалните собственици на електромобили в България?

Справка със статистиката на КАТ показва, че към 9 март тази година в нашата страна официално регистрираните за употреба електрически превозни средства са 5674. Не знаем какъв е броят на новорегистрираните EV-та през първите два месеца на годината, но е важно да отбележим, че от тези над 5600 машини 3597 са електромобили, електрическите скутери и мотори са 1710, а автобусите са 156.

Прочети още:
VW ID. Aero е първият изцяло електрически седан на марката

Ето как изглежда статистиката за регистрираните у нас МПС към 9 март тази година.

Общо регистрирани ППС: 3 763 929.

  • чисти електромобили: 5 674 бр.,
  • хибриди дизел/ток: 3 062 бр.,
  • хибриди бензин/ток: 19 064 бр.

Вчера стана ясно, че държавата иска да достигне бройка от 30 000 електрически превозни средства в страната до 2026 година. На първо четене този план изглеждаше доста амбициозен, но с оглед нарастващия интерес към ЕV може би не е невъзможен. Въпреки липсата на субсидия, пазарът на електромобили сякаш започва свой собствен живот, породен от търсенето сред потребителите.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *