728 x 90

Aptera получава $21 милиона от Калифорния за устойчиво развитие

  Финансовата инжекция идва като по поръчка за калифорнийската фирма, която иска да започне масово производство час по-скоро. Американската компания Aptera, която иска да произвежда масово електрически автомобил, работещ на слънчева енергия (SEV), обяви, че е премахнала крайния срок на програмата си Accelerator, която позволява на инвеститорите да си осигурят един от първите 2000 произведени автомобила,

  Финансовата инжекция идва като по поръчка за калифорнийската фирма, която иска да започне масово производство час по-скоро.

  Американската компания Aptera, която иска да произвежда масово електрически автомобил, работещ на слънчева енергия (SEV), обяви, че е премахнала крайния срок на програмата си Accelerator, която позволява на инвеститорите да си осигурят един от първите 2000 произведени автомобила, ако инвестират поне 10 000 долара. Програмата Accelerator на Aptera беше обявена в края на януари, а стартъпът за соларни електромобили първоначално насрочи края на кампанията за групово финансиране за 26 март 2023 г., но сега премахна напълно крайната дата. Броят на слотовете обаче остава непроменен – 2000, така че когато всички те бъдат запълнени, програмата ще приключи. При това положение обаче към днешна дата са запълнени само 606 слота, което означава, че Aptera все още има близо 1400 свободни позиции и по всичко личи, че се нуждае от парите от тази кампания за групово финансиране, за да започне производство.

  Задълбочени финансови проблеми

  Още през януари фирмата заяви, че се нуждае от допълнителни 50 милиона долара, за да започне сглобяването на триколесното превозно средство, покрито с фотоволтаични панели. Наскоро тя получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 21 млн. долара от Калифорнийската енергийна комисия (КЕК), но самата безвъзмездна помощ е програма за възстановяване на средства, така че Aptera трябва първо да похарчи пари от собствения си джоб за квалифицирани покупки като производствено оборудване, които след това ще бъдат изплатени от безвъзмездните средства. Така че, след някои бързи изчисления, ако калифорнийският стартъп убеди 1 394 души да инвестират поне 10 000 долара чрез програмата Accelerator, те ще получат поне 13,94 млн. долара. Ако ги прибавим към вече натрупаните 8,73 млн. долара от първите 606 инвеститори по програмата Accelerator, Aptera ще разполага с 22,67 млн. долара в банковата си сметка – точно толкова, колкото да покрие безвъзмездната помощ от CEC.

  Който плаща, той поръчва музиката

  Начинът, по който функционира груповото финансиране на компанията, е доста прост: колкото повече пари инвестирате, толкова по-високо сте в списъка на чакащите за първите 2 000 бройки от соларния автомобил. Според официалната класация един човек е инвестирал над 1 милион долара и е първият на опашката, който ще получи своя триколесен електромобил, когато започне производството. Освен че ще се сдобият с един от първите 2 000 автомобила, които някога са били произведени, участниците в програмата Accelerator ще получат специална книга, която е номерирана в съответствие с техния автомобил и подписана от съоснователите на Aptera, както и сериен номер на В-колоната от страната на шофьора и в областта на отвора на задния капак на соларния електромобил.

  Силно конкурентен

  Серийната версия на Aptera SEV разполага с акумулаторна батерия с пробег от 400 мили (643 км), както и с интегриран 700-ватов соларен пакет, който предлага до 40 мили (64 км) слънчево зареждане на ден, ако потребителят се намира на място с много силно слънчево греене като Южна Калифорния и изминава средно 29 мили (46 км) на ден. Aptera Launch Edition разполага със система за задвижване на всички колела, която генерира комбинирана мощност от 128 киловата, позволяваща спринт от 0 до 60 мили в час (0-96 км/ч) за бързите 4 секунди и максимална скорост от 162 км/ч (101 мили в час).

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт