728 x 90

Изследване: Камионите изминават близо 17 млрд. км в превоз на върнати стоки всяка година

    Електронната търговия става все по-популярна форма на доставка на продукти сред потребителите. Както по света, така и в нашата държава. Ползите са очевидни. Клиентите няма нужда да пътуват за желаните стоки, да търсят място за паркиране близо до магазина, да губят време и – най-важното – няма нужда да прекъсват обичайните си дейности, за да

    Електронната търговия става все по-популярна форма на доставка на продукти сред потребителите. Както по света, така и в нашата държава. Ползите са очевидни. Клиентите няма нужда да пътуват за желаните стоки, да търсят място за паркиране близо до магазина, да губят време и – най-важното – няма нужда да прекъсват обичайните си дейности, за да отделят време за пазаруване.

    Според цифрите от германската Асоциация за електронна търговия и дистанционни продажби (BEVH), потребителите са похарчили общо 20,2 милиарда евро за онлайн пазаруване между април и юни 2020 г. само в Германия. Това е с почти три милиарда евро повече от същия период на предходната година.

    Бумът на поръчките обаче има и своите минуси: доставчиците на транспортни услуги изминават около 60 милиарда километра за доставки в Европа и САЩ всяка година и близо 17 милиарда километра в превоз на върнати стоки. Последните се равняват на 73 пътувания между Земята и Марс.

    Данните сочат също така, че средно всеки четвърти тежкотоварен автомобил се използва за връщане на стоки, при което се отделят около 1,5 милиарда килограма въглероден диоксид. Затова е ясно защо ЕС задължава производителите на тежкотоварни автомобили да се включат в полагането на усилия за намаляването на емисиите на този вреден газ. До 2025 г. всички производители ще трябва да са намалили емисиите с 15 процента в сравнение със средните стойности през 2019 г. Тези цифри трябва да бъдат намалени с цели 30 процента до 2030 г.

     

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт