728 x 90

Официално: Honda се завръща във Формула 1 с Aston Martin

    Устойчивото развитие на шампионата е причината за решението на японците Honda ще рестартира заводската си програма във Формула 1 като доставчик на двигатели през 2026 г., когато в сила влиза новия правилник за задвижващите системи. Японците ще са официален партньор на Aston Martin и застават редом до Mercedes, Ferrari, Alpine, Red Bull/Ford и Audi, които

    Устойчивото развитие на шампионата е причината за решението на японците

    Honda ще рестартира заводската си програма във Формула 1 като доставчик на двигатели през 2026 г., когато в сила влиза новия правилник за задвижващите системи. Японците ще са официален партньор на Aston Martin и застават редом до Mercedes, Ferrari, Alpine, Red Bull/Ford и Audi, които вече обявиха ангажимента си за 2026 година.

    Решението на борда на директорите на японската компания е колкото логично, толкова и изненадващо. Логично е, защото Honda така и не прекрати активностите си във Формула 1 след края на сезон 2021, когато стопира официалната си програма, а просто ги трансформира в клиентски проект, който се финансира от Red Bull. Двете страни имат действащ договор, по силата на който HPD ще произвежда двигателите за австрийския тим до края на 2025.

    Новината обаче носи и известна изненада, тъй като японската компания напусна Формула 1 заради желанието да инвестира повече средства в електрификацията на своите серийни продукти. Правилникът за 2026 г. премахва хибридния модул, който използва повторно енергията от изгорелите газове, но пък поставя по-голям акцент върху MGU-K и горивата от възобновяеми енергийни източници.

    „Една от ключовите причини за нашето решение да приемем това ново предизвикателство във Формула 1 е, че върховият моторспорт шампионат акцентира въхру устойчивостта, което съвпада с посоката, която Honda следва за въглеродна неутралност. Това е платформа, която ще улесни развитието на нашите електрически технологии“, коментира Тошихиро Мибе, глобален изпълнителен директор на Honda.

    Не по-малко значение за решението на японците има и мащабният проект, който Лорънс Строл реализира посредством Aston Martin. Екипът от Силвърстоун се развива с блестящи темпове, съвсем скоро ще има и напълно нова база и аеродинамичен тунел, а в момента е третият по сила отбор във Формула 1. Не е изключено партньорството между двете компании да се разрасне и в посока на серийните автомобили въпреки пряката връзка между Aston Martin и Mercedes.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт