728 x 90

Aston Martin се разраства и ще изкара 8 нови модела

    Британската компания планира през следващите две години да пусне на пазара осем нови спортни автомобила с разположен отпред двигател. Началото ще бъде поставено с DB12 като наследник на DB11. Aston Martin е далеч от това да бъде машина за печатане на пари или абсолютно самостоятелен играч. Едва през лятото на 2022 г. британците успяха да

    Британската компания планира през следващите две години да пусне на пазара осем нови спортни автомобила с разположен отпред двигател. Началото ще бъде поставено с DB12 като наследник на DB11.

    Aston Martin е далеч от това да бъде машина за печатане на пари или абсолютно самостоятелен играч. Едва през лятото на 2022 г. британците успяха да запушат до голяма степен дълговата дупка с голям цикъл от финансиране. Въпреки това производителят на спортни автомобили на Острова крои големи планове.

    Изцяло нова гама от модели с преден двигател

    Шефът на компанията Лорънс Строл очерта пътната карта за близкото бъдеще пред Financial Times. През следващите 24 месеца Aston Martin ще представи осем нови спортни автомобила с преден двигател, които са разработени през последните три години. Първият ще бъде наследникът на остарелия DB11, вероятно наречен DB12, очакван на 24 май 2023 г. (вижте снимките на прототипа в галерията). Моделите наследници на Vantage и DBS ще последват до средата на 2025 г. За да се получи внушителното число от осем нови автомобила, Строл брои и вариантите на всеки модел – във всеки от случаите и кабриолет в допълнение към купето. Докато DB12 вероятно все още разчита на познатите двигатели с вътрешно горене, другите нови модели са с електрифицирано задвижване. Към днешна дата в бъдещата пътна карта на Aston Martin вече не се предвиждат двигатели само с вътрешно горене под предния капак. Британците вероятно ще разчитат на PHEV задвижващи системи от партньора Mercedes-AMG.

    Свръх-Aston за рождения ден на марката

    Строл освен това загатва за още един звезден модел, като говори за спортен автомобил, който ще бъде позициониран значително над познатите GT машини и ще достигне изцяло ново ниво по отношение на мощността и лукса. С този свръх-Aston британците искат да отпразнуват 119-ия си рожден ден преди края на 2023 г. Строл обещава и значително подобрени технологии в новите модели. Тук трябва да помогне преди всичко трансферът от отдела за Формула 1. Вероятно новите Aston Martin ще се възползват и от функциите, които отново ще бъдат доставени от партньора Mercedes.

    Първият електрически Aston ще се появи през 2025 г.

    По отношение на електрическите автомобили британците се придържат към вече обявения си график. Първият Aston Martin с чисто електрическо задвижване ще се появи през 2025 г. Той може да носи името Vanguard. Дали ще бъде спортен автомобил, гран туризмо или SUV, предстои да разберем. Бившият шеф на Aston Martin Тобиас Мьорс, който беше сменен през лятото на 2022 г., все още говореше за чисто електрически SUV. Електрозадвижваните модели на Aston Martin би трябволо да се базират на новата електрическа платформа на Mercedes „AMG.EA“, която е предназначена за върхови постижения и е насочена към ориентираните към високи технологии и висока мощност клиенти. Aston Martin би трябвало да получи от Mercedes и по-нататъшното развитие на електрическия силов тракт (eATS). И разбира се, подчертава Строл, Aston Martin ще продължи да разширява и гамата си от спортни автомобили с централно разположен двигател извън Aston Martin Valkyrie, започвайки с хибридния модел Valhalla, от който ще бъдат произведени максимум 999 екземпляра. От 2030 г. нататък Aston Martin има намерение да разчита само на електрическо задвижване във всички моделни серии.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт