728 x 90

Метанът „ще продължи да се покачва“, смята експерт от петролната асоциация

Цените на горивата в България няма да спаднат през настоящия месец. Такава прогноза даде председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в интервю за БНР. Засега не може да се каже точно как ще се развие пазарът на горива у нас, но едно е сигурно – много малко вероятно е на бензиностанциите цените

Цените на горивата в България няма да спаднат през настоящия месец. Такава прогноза даде председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в интервю за БНР.

Засега не може да се каже точно как ще се развие пазарът на горива у нас, но едно е сигурно – много малко вероятно е на бензиностанциите цените да спаднат. Най-вероятно е сегашните нива да се задържат или леко да се покачат, а метанът да продължи поскъпването си. Възможно е пропан-бутанът да поевтинее.

„Очаквам пропан-бутанът да поевтинее. Успоредно с това следващите няколко дни метанът за автомобили, компресираният природен газ, ще продължи да се покачва. Масово цените ще минат 3 лева. Когато единият алтернативен продукт поевтинее, в същото време другият ще стане почти нетърпимо скъп. Ще има отлив от този продукт.“ коментира Терзиев пред БНР.

Причината за това движение в цените е постепенното но устойчиво увеличение в цените на международните пазари. Засега е твърде рано да се прогнозира в каква посока ще се движат цените през следващите месеци и през пролетта.

Запитан дали има стабилност в наличностите на горива в България, Терзиев отговори:

„Горива има. Още повече януари не е толкова силен, с толкова голямо потребление. Резерви има – говорим за оперативни резерви, които да покрият временни затруднения. Кой колко заделя от операторите – това са данни леко конфиденциални и са в Държавната агенция „Военновременни запаси“, но ние си поддържаме нашите запаси и в случай на крайна нужда сме в готовност да освободим такива.“

Терзиев съобщи още, че предстои тренировъчно тестово освобождаване на горива, защото такава ситуация не е имало от 2011 г.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт