728 x 90

Китай намери начин да добива по-евтин литий

    Развитието на батериите за електромобили е нещо, много важно за Китай, където подобряването на качеството на въздуха в големите градове е изключително належаща задача. Затова и Китай официално наложи форсираното навлизане на пазара на електромобили и хибриди. Сега обаче, също от Китай, идва важна новина, която ще има значение за производството на батерии за електромобилите

    Развитието на батериите за електромобили е нещо, много важно за Китай, където подобряването на качеството на въздуха в големите градове е изключително належаща задача. Затова и Китай официално наложи форсираното навлизане на пазара на електромобили и хибриди.

    Сега обаче, също от Китай, идва важна новина, която ще има значение за производството на батерии за електромобилите в цял свят. Литият е основен елемент при изграждането на модерните батерии, а високата му цена държи и техните цени високи.

    На международния пазар цената на един кубичен тон литий е между 12 000 и 20 000 долара, то сега тези цени ще спаднат сериозно. Според вестник South China Morning Post Китай вече разполага с технология за достъп на литий, с която цената на един кубичен тон е вече 2 180 долара, като промяната идва от новия начин за извличане на ценния метал.

    Изданието прави уговорката, че има сериозна разлика между цените за добив на лития и нивата, на които той се търгува, но според много анализатори, на пазара вече се очаква спад на цената на лития, но никой не се наема да прогнозира колко точно ще е този спад.

    Китайската държавна компания Qinghai Lithium Industry вече добива литий по новата технология, но единствените резултати засега са запазването на високите цени на международния пазар и увеличаването на печалбата на компанията с над 50%.

    В Китай се произвеждат около 70% от всички литиево-йонните батерии в световен мащаб, въпреки че страната има сравнително бедни запаси от литий.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт