728 x 90

Електрическото възраждане на боксерния двигател в BMW Motorrad Vision DC Roadster

От над 90 години двуцилиндровият боксерен двигател е фундаментална съставна част от техническата и визуална идентичност на BMW Motorrad. Но в хода на продължаващата електрификация на BMW Group и тук възниква въпросът: как би изглеждал един BMW Motorrad с електрическо задвижване? И как той ще може още на пръв поглед да бъде разпознат като BMW

От над 90 години двуцилиндровият боксерен двигател е фундаментална съставна част от техническата и визуална идентичност на BMW Motorrad. Но в хода на продължаващата електрификация на BMW Group и тук възниква въпросът: как би изглеждал един BMW Motorrad с електрическо задвижване? И как той ще може още на пръв поглед да бъде разпознат като BMW Motorrad? Един от възможните отговори дава BMW Motorrad Vision DC Roadster, един високо емоционален Naked-Bike с електрическо задвижване.

„Боксерният двигател е сърцето на BMW Motorrad, един ветеран с характер. Но BMW Motorrad е символ и на визионерски концепции с нулеви емисии. По тази причина ние си зададохме въпроса: какво ще се случи, ако заменим боксерния двигател с електрическо задвижване и батерия? Vision Bike показва как бихме могли да запазим идентичността и иконичната визия на BMW Motorrad по индивидуален начин – и в същото време да демонстрираме един нов вариант на радостта от шофирането“, казва Едгар Хайнрих, ръководител на Design BMW Motorrad: „Който е пробвал веднъж знае, че електрическото шофиране на две колела може да е също толкова вълнуващо! Високият въртящ момент още при потегляне осигурява спиращо дъха ускорение. Това почти зверско разгръщане на мощността осигурява едно напълно ново изживяване от динамиката. А BMW Motorrad Vision DC Roadster придава нова форма на това изживяване.“

При мотоциклетите двигателят е сърцевината, той е основен функционален елемент. Той е базата на цялостната архитектура. Но компонентите на електрическото задвижване поставят напълно нови изисквания към конструкцията. И докато при двигателя с вътрешно горене размерът се определя преди всичко от работния обем, при електрическите задвижвания най-обемистия елемент е батерията. Самият електромотор е относително компактен. На базата на тези предпоставки BMW Motorrad Vision DC Roadster успява да осъществи трансфера, да съхрани иконичната визия на боксерния двигател и да го изпълни с нова функция. Благодарение на това Vision Bike още на пръв поглед се разпознава като BMW Motorrad и разкрива електрическата си природа при по-внимателно вглеждане.

На мястото на досегашния двигател изпъква монтираната вертикално и ориентирана надлъжно батерия. За нейното охлаждане отстрани изпъкват два елемента с охладителни ребра и интегрирани вентилатори. Както и навремето при боксерния двигател на BMW R 32, разработен през 1923 година под ръководството на Макс Фриц, по този начин нуждаещите се от охлаждане елементи са поставени пред насрещния въздушен поток. Цилиндричното електрическо задвижване е разположено под батерията и е свързано директно с кардана. По този начин BMW Motorrad Vision DC Roadster демонстрира интелигентна архитектура на задвижването, която визуално повтаря и продължава историята на BMW Motorrad.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт