728 x 90

Страхотна идея: Panda от Abarth

Страхотна идея: Panda от Abarth

Panda е един от най-важните и успешни модели на FIAT в последните почти 40 години, като първото поколение се появява още през 80-те години. Субкомпактният модел никога не е имал хотхеч версия, като максималната му мощност е достигала 100 конски сили, идващи от 1,4-литров 4-цилиндров бензинов мотор. Този вариант на Panda дебютира през 2006 година,

Panda е един от най-важните и успешни модели на FIAT в последните почти 40 години, като първото поколение се появява още през 80-те години. Субкомпактният модел никога не е имал хотхеч версия, като максималната му мощност е достигала 100 конски сили, идващи от 1,4-литров 4-цилиндров бензинов мотор. Този вариант на Panda дебютира през 2006 година, но през 2011, когато се появи третото поколение на модела, производството на този вариант беше спряно.

Във FIAT винаги са предпочитали Abarth да доработва други техни модели, като в последните години тази чест е запазена основно за 500.

Но дизайнерът Матю Парсънс ни предлага своята идея за Panda, минала през ръцете на специалистите от Abarth, като проектът му носи името 200HP, което е показателно за мощността на този имагинерен хотхеч.

Проектът на Парсънс е базиран на третото поколение на Panda и се отличава с изключително агресивен дизайн, естествено колата е с много по-широка стъпка, с много аеродинамични елементи, но от пръв поглед става ясно, че това е Panda.

Двигателят е същият 1,4-литров Multijet, който се използва при 500 Abarth с мощност 200 конски сили и 300 Nm въртящ момент, като това е най-мощната версия на този мотор.

FIAT няма планове да лансира по-мощна или спортна версия на актуалното поколение на Panda, но следващите няколко години се очаква нова генерация на модела. Предполага се, че тя ще е базирана на нова платформа, което ще позволи и използването на електрическо задвижване.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт