728 x 90

Фердинанд Пийх почина на 82 години

    На 82-годишна възраст от този свят си тръгна Фердинанд Пийх, дългогодишен ръководител на Volkswagen в миналото. Смъртта му е настъпила на 26 този месец, след като Пийх е припаднал по време на официална вечеря предната вечер. Пийх започва работата си в Porsche през 1963 година, като първият му значим проект за марката е състезателната кола

    На 82-годишна възраст от този свят си тръгна Фердинанд Пийх, дългогодишен ръководител на Volkswagen в миналото. Смъртта му е настъпила на 26 този месец, след като Пийх е припаднал по време на официална вечеря предната вечер.

    Пийх започва работата си в Porsche през 1963 година, като първият му значим проект за марката е състезателната кола 906. В последствие отговаря и за друга легенда от спорта за марката – 917.

    През 1972 година той се премества в Audi, а през 1993 година става CEO на Volkswagen. Оказва огромно влияние за разрастването на бранда през 90-те години на миналия век, а през 2012 година финализира сделката между VW и Porsche.

    Пийх напуска официално сцената през 2015 година след скандала Дизелгейт, a две години по-късно продава 14,7 процента от дела си в Porsche срещу над милиард евро.

    Един от най-любопитните слухове около Пийх е, че именно той е клиентът, за когото Bugatti създаде единствената по рода си кола La Voiture Noire с цена от 18 милиона долара.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт