728 x 90

Турция прави Saab 9-3 "национален автомобил"

Турция прави Saab 9-3 "национален автомобил"

Турското правителство потвърди, че е закупило правата за производството на второто поколение на Saab 9-3 от собственика на шведската компания National Electric Vehicles Sweden (NEVS). Идеята е 13-годишния модел да бъде превърнат в „турски национален автомобил”, който ще стане масова кола на местния и съседните пазари. Според информация на местните медии, инженерите от изследователския център

Турското правителство потвърди, че е закупило правата за производството на второто поколение на Saab 9-3 от собственика на шведската компания National Electric Vehicles Sweden (NEVS). Идеята е 13-годишния модел да бъде превърнат в „турски национален автомобил”, който ще стане масова кола на местния и съседните пазари.

Според информация на местните медии, инженерите от изследователския център TUBITAK, които работят по 9-3 вече са показали на турски държавници прототипи на турската версия на колата, чийто дизайн е силно повлиян от този на продавания за кратко в Европа Cadillac BLS, който беше базиран на 9-3. Все още обаче няма решение за дизайна серийната версия, но когато колата е готова, тя няма да носи името или емблемата на Saab.

„Ние купихме правата върху проекта 9-3, но не и името на колата”, обясни говорител на TUBITAK пред турска телевизия.

Сделката е добра и за двете страни. Първо, NEVS получава свежи пари от Турция, а южната ни съседка получава доказана платформа за развитието на надежден автомобил. Все още няма информация за колко точно са купени правата на 9-3, но в турските медии беше съобщено, че „цената на проекта не е била висока”.

В TUBITAK работят по проекти за новия автомобил с бензинов и дизелов двигател, като в близко бъдеще трябва да се появи и електрическа версия на модела. Оттам вече съобщиха, че поне 85% от частите и компонентите, необходими за производството на „турския” 9-3 ще се произвеждат в Турция. Все още не се знае кога в TUBITAK ще са готови със серийната версия на 9-3, но турското правителство вече заложи износа на новия модел в околните държави като едно от средствата за подсилване на местната икономика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт