728 x 90

Ще има серия на Jaguar C-X75

    Опитният Пол Нюсъм – с 26-годишна кариера в Rover Group, BMW Group (MINI Cooper), Jaguar Land Rover Group (XF, XJ, Discovery 3 и Range Rover Sport), Lotus (Evora), ще е ръководител на проекта C-X75, базиран в централата на Уилямс Ф1 в Гроув, Великобритания На пресконференция днес в Лондон Jaguar, Land Rover и отборът от Формула

    Опитният Пол Нюсъм – с 26-годишна кариера в Rover Group, BMW Group (MINI Cooper), Jaguar Land Rover Group (XF, XJ, Discovery 3 и Range Rover Sport), Lotus (Evora), ще е ръководител на проекта C-X75, базиран в централата на Уилямс Ф1 в Гроув, Великобритания

    На пресконференция днес в Лондон Jaguar, Land Rover и отборът от Формула 1 Williams F1 обявиха дългосрочен план за производство на серийна версия на концептуалния суперавтомобил Jaguar C-X75, който направи истински фурор по време на дебюта си на автошоуто "Париж 2010" през есента.
    Серийният автомобил ще бъде разработен съвместно с Williams F1 и произведен в тираж 250 броя. Голяма част от тези коли ще бъде оборудвана с хибридна силова установка с високофорсиран четирицилиндров бензинов турбодвигател с обем 1,6 литра, който ще бъде изграден в съответствие с новите изисквания към болидите от Ф1, които ще влязат в сила от 2013 година. В състава на хибридния агрегат ще има и по два елмотора (по един на всяка ос) и литиево-йонни акумулатори. Предварителните данни сочат капацитет на бензиновия мотор около 500 к.с., а сумарната мощ на колата-болид ще достига 1000 коня.
    От думите на представители на Jaguar става ясно, че британците ще продължат работата си над газовите микротурбини, които бяха монтирани в концептуалния Jaguar C-X75. Очаква се 50 броя серийната версия да бъдат с такива турбини (производство на Bladon) вместо бензиновия 1,6-литров агрегат.
    Масата на бъдещия лимитиран хит Jaguar C-X75 ще е само 1400 кг, благодарение на карбоновото шаси. Комплектът акумулаторни батерии ще тежи 230 кг. Амбициите на производителя са да постигне следните динамични характеристики: 3 секунди ускорение от място до 96 км/ч, 5,5 – до 160 км/ч, и 15,5 – до 300 км/ч. Максималната скорост ще достига 300 км/ч, а само на елтяга супервозилото ще може да изминава до 48 км.
    Производството на 250-те бройки Jaguar C-X75, които почти няма да се различават външно от прототипа, ще започне през 2013 г. Цената на Острова ще бъде около 700 хиляди паунда.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт