728 x 90

Mazda MX-5 се клонира в Alfa Romeo

Mazda и FIAT подписаха меморандум за съвместно производство на нов роудстър. Моделът ще се пусне на пазара под марката, както на Mazda, така и с емблемата на Alfa Romeo. Подписването на окончателния вариант на договора ще стане до края на годината. Кабриото двойник ще бъде направено на базата на новото поколение на Mazda MX-5 –

Mazda и FIAT подписаха меморандум за съвместно производство на нов роудстър. Моделът ще се пусне на пазара под марката, както на Mazda, така и с емблемата на Alfa Romeo. Подписването на окончателния вариант на договора ще стане до края на годината. Кабриото двойник ще бъде направено на базата на новото поколение на Mazda MX-5 – най-продавания роудстър в света за всички времена. Японският и италинският вариант щели да се различават както по дизайна си, така и с гамата на двигателите. И двата варианта ще се произвеждат в завода на японците в Хирошима. Първо ще се  появи оригиналът МХ-5, а след това и клонинга на Alfa Romeo – най-вероятно през 2015 г.
Следващото поколение на Mazda MX-5 ще разполага с 1,4-литров бензинов мотор от новото поколение SkyActiv с непосредствено впръскване на горивото и турбо. Той ще замени сегашните 1,8- и 2,0-литрови агрегати. Новият MX-5 ще бъде най-лекият роудстър в историята на японската марка – ще тежи само  850 кг.
"Създаването на стратегически съюзи за разработване на различни технологии е една от корпоративните цели на Mazda и споразумението с Fiat е важна първа стъпка в тази посока", заяви шефът на японската марка Такаши Яманучи. "Това споразумение ясно показва ангажиментът ни към Alfa Romeo и решимостта ни да наложим марката на световните пазари. Чрез споразумението с Mazda, ние ще си сътрудничим с един от най-признатите производители на компактни автомобили със задно задвижване, за да създадем автомобил, изпълнен в типичния стил на Alfa", допълни босът на FIAT Серджо Маркионе.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт