728 x 90

БМВ обнови Серия 5 (+видео)

BMW Серия 5 впечатлява с всички качества, задължителни за бестселър в премиум горния сегмент на средния клас. С постоянно увеличаващи се продажби моделът продължава да е пазарен лидер в световен мащаб. От старта на актуалното поколение вече са продадени повече от 1 млн. екземпляра от BMW Серия 5 Седан, BMW Серия 5 Туринг и уникалното

BMW Серия 5 впечатлява с всички качества, задължителни за бестселър в премиум горния сегмент на средния клас. С постоянно увеличаващи се продажби моделът продължава да е пазарен лидер в световен мащаб. От старта на актуалното поколение вече са продадени повече от 1 млн. екземпляра от BMW Серия 5 Седан, BMW Серия 5 Туринг и уникалното с луксозния си характер в сегмента BMW Серия 5 Gran Turismo. През лятото на 2013 г. стартира и следващия етап в тази история на успеха. Атрактивността на моделното семейство на BMW Серия 5 се увеличава чрез прецизни модификации на дизайна, разширяване на гамата от двигатели, както и иновативни допълнения в програмата от оборудване и предложения от BMW ConnectedDrive.
 
Дизайн: спортният характер се подчертава от прецизни модификации
Спортното излъчване на новото BMW Серия 5 Седан и BMW Серия 5 Туринг се подчертава от допълнителните контурни линии на рамката на бъбрековидната радиаторна решетка на BMW и структурираните по нов начин долни въздухозаборници. Усещането за широчина отзад и при двата модела се подсилва от допълнителен светлинен ръб на бронята и още по-изразителните по-тесни тлеещи светлинни блокове с по-остри контури в задните светлини. Новото BMW Серия 5 Gran Turismo се отличава с модифицирана предна броня, която излъчва по-силно присъствие и солидност. Оформената по нов начин задна част изглежда по-дълга и по-ниска. Триизмерното оформление на повърхностите в областта на регистрационния номер и преместената в задната броня хромирана лайстна подчертават динамичното излъчване. Ксеноновите фарове вече са серийни при всички модели, като за пръв път опционално се предлагат адаптивни LED фарове, както и LED фарове за мъгла. Страничните мигачи са интегрирани във външните огледала. Новост при BMW Серия 5 са и линиите BMW Luxury и BMW Modern с ексклузивно дизайнерско и функционално оборудване. Освен това ще се предлага и специфичен за моделите М спортен пакет.

Още по-висока функционалност и премиум излъчване
По-финото премиум излъчване и повишената функционалност в интериора се гарантира от множество усъвършенствания в детайлите. Контролният дисплей на серийната система за управление iDrive вече е в хромирана рамка и при седана, и при туринга. Освен това отделенията за вещи и поставките за напитки на средната конзола са с увеличена вместимост. В рамките на обновяването на BMW Серия 5 Gran Turismo чрез оформянето на задната част по нов начин е постигнато увеличение на вместимостта на багажника с 60 литра до 500 литра. Атрактивността и възможността за индивидуализиране на всички модели от BMW Серия 5 се увеличават и от въвеждане на нови цветове на каросерията, алуминиеви джанти, цветове на тапицериите и интериорни лайстни.
 
Двигателите: образец за радост от шофирането и ефективността с ново разнообразие
По-бързи, по-икономични и по-екологични: в резултат на множеството оптимизации в детайлите при всички варианти на BMW Серия 5 е постигнато отчасти значително намаление на разхода на гориво при запазване на спортните динамични характеристики, като при някои модели те са дори по-високи. Освен това всички варианти на двигателите вече отговарят на изискванията на нормата за вредни емисии EU6, който влиза в сила едва от септември 2014 година. Освен това дизеловите модели серийно се оборудват с технологията BMW BluePerformance за понижаването на емисиите на азотни оксиди. Освен регенерацията на спирачната енергия, функцията Auto Start Stop  (също и при моделите с 8-степенна автоматична трансмисия), индикаторът за превключване на предавките и режима ECO PRO серийната технология BMW EfficientDynamics вече включва и режим за безмоторно движение (cruising) с отделен от задвижването двигател, предвиждащ асистент за своевременно адаптиране на скоростта при предстоящи ограничения на скоростта, както и функцията ECO PRO Route в комбинация с опционалната навигационна система Professional. Напредъкът по отношение на ефективността се дължи и на всеобхватното оптимизиране на аеродинамиката. Така например коефициентът на аеродинамично съпротивление (Cw) на BMW 520d Седан е понижен до 0,25.
Въвеждането на пазара на новото семейство от модели на BMW Серия 5 е комбинирано и с разширяване на гамата от задвижвания. Новият базов модел ще бъде BMW 518d. Неговият четирицилиндров дизелов двигател с технология BMW TwinPower Turbo и мощност 105 кВт/ 143 к.с. ще се предлага както за новото BMW Серия 5 Седан, така и на новото BMW Серия 5 Туринг. Също както при BMW 520d Седан, така и BMW 518d Седан ще има среден разход на гориво от само 4,5 л/ 100 км. и емисии на СО2 от 119 г/ км. Освен това в програмата се включват и BMW 520d xDrive като Седан и Туринг. Така броят на моделите, оборудвани с интелигентната система за двойно задвижване се повишава до седем (BMW Серия 5 Туринг) респективно осем (BMW Серия 5 Седан). При новото BMW Серия 5 Gran Turismo системата xDrive може да бъде комбинирана с 4 двигателя.
Върховият двигател при всички модели на новото BMW Серия 5 е нов V8-двигател с технология BMW TwinPower Turbo и мощност 330 кВт/ 450 к.с. Общо гамата от двигатели за новото BMW Серия 5 Седан и новото BMW Серия 5 Туринг вече включва четири бензинови и шест дизелови агрегата.  В нея са включени и двата BMW M Performance автомобила BMW M550d xDrive Седан и BMW M550d xDrive Туринг. За новото BMW Серия 5 Gran Turismo се предлагат общо два бензинови и три дизелови двигателя.
Допълнително е оптимизирано и интелигентното управление на енергията при BMW ActiveHybrid 5. Хибридната лимузина вече се оборудва със специфичен за модела вариант на предвиждащия  асистент, който адаптира взаимодействието между двигателя с вътрешно горене и електрическото задвижване в зависимост от предстоящия маршрут. Уникалният баланс между спортен дух и комфорт на возене се осигурява от още по-фино настроената техника на окачването с двойни напречни носачи отпред, интегрална задна ос  и електромеханично кормилно управление със серийна функция Servotronic. BMW Серия 5 Туринг и BMW Серия 5 Gran Turismo серийно се оборудват с въздушно окачване и автоматично регулиране на нивото на задната ос. Превключвателят на контрола на шофирането на средната конзола е част от серийното оборудване при всички модели. Като опция се предлагат динамичен контрол на амортисьорите, М спортно окачване, както и уникалните на фона на конкурентите системи на окачването Adaptive Drive и интегрално активно кормилно управление.

По-иновативно от всякога: допълнителното оборудване и BMW ConnectedDrive
С множеството иновации в програмата от допълнително оборудване, както и с гамата от технологии на BMW ConnectedDrive новото семейство на BMW Серия 5 подчертава уникалните си възможности по отношение на свързаността, развлеченията, комфорта и сигурността. Включената в опционалната система за комфортен достъп функция за безконтактно отваряне на задния капак е допълнено със съответния заключващ механизъм. Също както отключването, така и заключването на капака вече се активира със съответното целенасочено движение на крака под задната броня. Освен това за новото BMW Серия 5 ще се предлага и нова развлекателна система за задната седалка с дисплей като таблети, музикална система Harman Kardon Surround Sound, както и нова версия на дифузното осветление на интериора, което може да варира между оранжево и бяло. Още по-напредничава и разнообразна е програмата на BMW ConnectedDrive в областите на бизнес-решенията и асистиращите системи.  BMW Серия 5 позволява интелигентна свързаност на уникално в световен план ниво, благодарение на което се превръща в образец по отношение на офисните приложения в автомобила. Освен уникалната в световен мащаб услуга Concierge Service за резервация на хотели и други услуги BMW ConnectedDrive предлага и необичайно широка гама от офисни функции, както и интернет-базирани услуги. Така например функцията Диктуване на съобщения позволява комфортното въвеждане на текст за SMS-съобщения или имейли по време на шофиране. Множеството услуги в областите търсене, пътуване, офис и социални мрежи могат да бъдат ползвани директно чрез монтираната в автомобила SIM-карта или смартфона на собственика. Чрез Online Entertainment BMW внася интернет-базирани музикални предложения директно в автомобила. Опционалната навигационна система Professional предлага оптимизирано водене в менютата и позволява ползването на информация за трафика в реално време (Real Time Traffic Information). Новият контролер с чувствителна на допир повърхност вече позволява и въвеждането на ръкописни знаци при набирането на целта на пътуването и при другите функции на системата за управление iDrive. Интелигентното аварийно телефонно обаждане вече се предлага серийно на множество пазари.
BMW Серия 5 затвърждава лидерската си позиция при асистиращите системи чрез въвеждането на незаслепяващият асистент за дългите светлини и системата BMW Night Vision с разпознаване на пешеходци и животни и Dynamic Light Spot. От ноември 2013 година водачът ще получава подкрепа и от опционалния асистент за задръствания. Системата гарантира значително облекчение при монотонно шофиране в задръствания по магистралите. Тя автоматично поддържа движението на автомобила в неговата лента – дори и в завоите. Асистентът за задръствания  е част от опционалната система Driving Assistant Plus, който включва и активен автопилот с функция Stop & Go и предупреждение при опасност от сблъсък със спирачна функция. Управлявания от радарни сензори и камера автопилот реагира още по-прецизно при съответните ситуации на пътя, както и на неподвижни обекти. От ноември 2013 година за Седана и Туринга ще се предлага и напълно автоматичния асистент при паркиране.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт