728 x 90

Летящата кола се сгромоляса в Словакия

Летящата кола се сгромоляса в Словакия

Летящият автомобил AeroMobil, който има амбициите да стане първият сериен в света, падна по време на полет до словашкия град Нитра. Летящата кола е била управлявана от нейния конструктор Щефан Клайн, който е успял да скочи с парашут и е оцелял. При аварията машината от бъдещето се е намирала на височина от 800 метра. Повредата

Летящият автомобил AeroMobil, който има амбициите да стане първият сериен в света, падна по време на полет до словашкия град Нитра. Летящата кола е била управлявана от нейния конструктор Щефан Клайн, който е успял да скочи с парашут и е оцелял. При аварията машината от бъдещето се е намирала на височина от 800 метра.

Повредата е била в едно от крилата, но като цяло това произшествие е потвърдило високото ниво на безопасност за водача, се казва в прессъобщение на компанията. Наскоро словашката компания AeroMobil представи нова версия на едноименната си летяща кола. Проектът AeroMobil се появява отдавна. Още през 1990 г. е представен първият концепт, който е далече от сегашния образ. Той прилича повече на футуристичен самолет малки колела върху шасито, като автомобилното в него е съвсем малко. А предсерийният работещ образец – AeroMobil 3.0, беше показан през октомври 2014 г. на Pioneers Festival във Виена.

AeroMobil е построен върху шаси от стоманени тръби, с карбонови панели за купето. Дължината на автомобила е 6 метра, широчината – 2,24 метра, а размахът на крилата е 8,32 метра. Летящият автомобил е получил 4-цилиндров опозитен двигател Rotax 912 с водно охлаждане и мощност 100 к.с. Моторът обезпечава скорост на движение по шосе повече от 160 км/ч, а резервоарът стига за преход от 875 км. Максималната скорост във въздуха превишава 200 км/ч, а дължината на полета е до 700 км. За излитане на летящия автомобил AeroMobil 3.0 се нуждае да набере скорост от 130 км/ч за 250 метра. При кацане са необходими само 50 метра.

Заможните потенциални клиенти на летящата кола ще могат да я закупят през 2017 година. Ориентировъчната цена на AeroMobil ще е 300 000 евро.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт