728 x 90

Ето го заместника на легендарния Hummer (+видео)

Военнокомандващите в американската армия обявиха резултата от конкурса по доставка на нов брониран военен всъдеход, който да замени досигашния Humvee, който в гражданската си версия се продава като Hummer H1. Договорът на стойност 6,7 милиарда долара е сключен с коорпорацията Oshkosh. В търга за доставка на военните джипове са участвали три фрими, които са представили

Военнокомандващите в американската армия обявиха резултата от конкурса по доставка на нов брониран военен всъдеход, който да замени досигашния Humvee, който в гражданската си версия се продава като Hummer H1. Договорът на стойност 6,7 милиарда долара е сключен с коорпорацията Oshkosh.

В търга за доставка на военните джипове са участвали три фрими, които са представили 22 различни прототипа, които са били изпитвани в продължение на 14 месеца. Така се стига до избора на машината на Oshkosh с името L-ATV (Light Combat All-Terrain Vehicle – лек боен всъдеходен автомобил).

Предложените от Oshkosh превозни средства са с двигатели на General Motors, докато скоростната кутия на Allison Transmission Holdings. Армията планира да се сдобие с 49 909 от новите превозни средства и с още 5 500 за военноморските сили.

Огромният всъдеход тежи 7 тона и може да се транспортира и с вертолет. Машината има независимо окачване на всички колела и разчита на 6,6-литров 8-цилиндров турбодизелов двигател GM Duramax. Вертикалният ход на окачването достига 50 сантиметра. Максималната скорост на твъро покритие е с 70 процента повече от досегашния Хамър и може да достигне 160 км/ч.

Oshkosh има дълга история в производството на военни превозни средства и е предложила чисто нов дизайн. Автомобилът се предлага във версии с два и четирима пътници. Брониран е срещу мини и бомби.

Цената на акциите на Oshkosh скочи с 12% до 43 долара във вторник, изтривайки повече от половината от 20-процентния спад от началото на годината. Сделката дава на Oshkosh стабилен и дългосрочен договор, който може да компенсира проблемите в другите й производствени линии, в това число пожарни автомобили и бетоновози.

Програмата за подмяната на превозните средства JLTV стартира през 2007 г., а заложената в изискванията на армията максимална цена на автомобил бе 250 000 долара. От армията обявиха, че и трите оферти са били под тази цена като средната цена на автомобилите, снабдени с комуникационно и друго оборудване, се очаква да възлезе на под 399 000 долара. С това общата стойност на програмата възлиза на 30 млрд. долара.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт